Podľa vedca neexistuje žiaden reálny dôkaz, že konope lieči rakovinu

NETKY.SK • 22 Október 2018, 23:52 • 2 min
Podľa vedca neexistuje žiaden reálny dôkaz, že konope lieči rakovinu

LONDÝN - David Robert Grimes je vedec, ktorý sa na Queen's University Belfast dlhé roky venuje výskumu rakoviny. Hoci nepopiera pozitívne účinky marihuany v potláčaní bolesti a potom tiež pri zmiernení nevoľností u chorých s rakovinou, mnohé tvrdenia, ktoré kolujú na internete, že konope dokáže vyliečiť rakovinu, považuje za nezmysel. V Daily Mail podal nasledujúce vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

Tisíce rokov ľudia užívali konope pre relaxačné, rituálne a liečebné účely. Avšak ani naši predkovia ho nepovažovali za naprostý všeliek, ktorý si poradí aj s tými najzávažnejšími problémami, ako sa snažia mnohí propagátori dnes tvrdiť.

 

Za najhoršie tvrdenie potom najmä onkológovia považujú, že konope dokáže zmenšiť až úplne zničiť zhubný nádor. Hoci toto tvrdenie môže znieť lákavo, bohužiaľ sa nezakladá na pravde a vedec David Robert Grimes vysvetľuje prečo.

 

Vedci z britskej Národnej akadémie vied v roku 2017 preskúmali viac ako 10 000 vedeckých štúdií, ktoré sa venovali liečebným účinkom marihuany. Kým objavili jasné dôkazy, že konope pomáha v liečbe chronickej bolesti a kŕčov spojených s roztrúsenou sklerózou, pomáha znižovať nevoľnosti spôsobené chemoterapiou, neexistujú žiadne dôkazy o tom, že má liečebný vplyv na samotnú rakovinu.

 

Prečo teda existuje taký rozdiel medzi pohľadom na konope medzi verejnosťou a vedeckými dôkazmi? Podľa vedca je to dané nesprávnym pochopením celej rady zistení. Napr. je známe, že vysoká dávka THC (tetrahydrokanabinolu - hlavná psychoaktívna látka nachádzajúca sa predovšetkým v kvetoch konope) dokáže zabiť rakovinové bunky v Petriho miske (používa sa v laboratóriách pre kultiváciu najrôznejších mikroorganizmov).

 

Lenže v Petriho miske je ľahké zabiť akúkoľvek bunku, stačí na to často len teplo či bielidlo. Ale účinná protirakovinová chemikália musí byť schopná selektívne zabíjať rakovinové bunky v ľudskom tele, bez toho aby pritom zabila tie zdravé, ale to až tak jednoduché nie je. A vedci dnes už vedia, že to konope nedokáže.

 

Mnohí obhajcovia konope tiež tvrdia, že konope funguje lepšie ako farmakologické lieky. Ani odvolávanie sa na prírodný prostriedok ale nie je správne. Aj jedy ako arzén, plutónium alebo kyanid sú prírodné prostriedky, napriek tomu sú to veľmi nebezpečné látky. Aktívne zlúčeniny mnohých liečiv pochádzajú z rastlín, sú len syntetizované tak, aby sa maximalizovala ich účinnosť. Dokonca dnes už existuje rad liečebných prípravkov odvodených od THC, ale nie sú určené na liečbu rakoviny.

 

Bohužiaľ niektorí propagátori konope zachádzajú ešte ďalej. Podľa nich farmaceutický priemysel nestojí o to, aby sa ľudia o zázračných účinkoch konope dozvedeli.

 

"Vzhľadom na to, že zhruba polovica z nás sa v živote stretne s onkologickým ochorením, bola by aj liečba na báze konope veľmi zisková, aj keď získať patenty pre, prírodné produkty je veľmi komplikované. Napriek tomu by objaviteľ získal nekonečnú vďačnosť, finančné ocenenie aj vedecké vyznamenanie. Tvrdenie, že by vedci boli natoľko nenávistní a zlí, že by jednoducho zamlčali účinnú liečbu rakoviny, je viac než absurdné," dodáva pre Daily Mail Grimes.

 

Rakovina je natoľko zložitá choroba, vyskytujúca sa v toľkých formách, že je veľmi nepravdepodobné, že na ňu bude existovať len jedna jediná liečba. Konope môže dobre fungovať ako doplnková liečba pri chemoterapii a z pohľadu potlačenia bolesti aj pri závažných formách ochorení, ale bohužiaľ rakovinu ako takú vyliečiť nevie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies