Podľa väčšiny českých podnikateľov nie je potrebné sa s eurom ponáhľať

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 22:08 • 2 min
Podľa väčšiny českých podnikateľov nie je potrebné sa s eurom ponáhľať

PRAHA - Vyše tri štvrtiny českých firiem (76 %) nie je presvedčených, že otázka prijatia eura v Česku je natoľko aktuálna, aby budúca vláda hneď od začiatku svojho mandátu stanovila pevný budúci termín na jeho prijatie. Potvrdila to blesková anketa medzi podnikateľmi, ktorú uskutočnila Hospodářská komora ČR (HK) na vzorke viac než 300 firiem naprieč republikou.

slovakia

left justify in out

Proti rýchlemu zavedeniu eura je z politických strán najmä ODS. So spoločnou menou by sa neponáhľalo ani hnutie ANO. Na druhej strane, ČSSD chce, aby Česko do mechanizmu výmenných kurzov ERM II, ktorý je predstupňom na zavedenie jednotnej meny, vstúpilo čo najrýchlejšie. Euro chcú zaviesť aj KDU-ČSL, hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) a TOP 09.

 

Mnohí podnikatelia by sa však neponáhľali. "Vstup do eurozóny je skutočne veľkým krokom, ktorý je potrebné dobre zvážiť. Apeloval by som preto na politikov, aby sa s termínom príliš neponáhľali a dobre zvážili všetky pre a proti. Okrem toho si uvedomme, že v rámci Európskej únie veľmi dobre prosperujú ako štáty, ktoré platia eurom, tak aj tie, ktoré si ponechali vlastnú menu," poznamenal prezident HK Vladimír Dlouhý.

 

Pre firmy by mohlo byť prijatie eura výhodné, pretože by sa im znížili transakčné náklady a nemuseli by sa okrem toho zabezpečovať proti kurzovým zmenám. "Je tu však aj druhá strana mince. Spoločná mena prináša spoluzodpovednosť za všetkých ďalších členov eurozóny. Ak sa teda niektorá krajina dostane do problémov, ako napríklad v minulosti Grécko alebo iné juhoeurópske štáty, ponesieme určitým dielom finančnú zodpovednosť aj my. Je teda otázkou, ako toto dokážu politici obhájiť pred občanmi a aké podmienky budú schopní vyrokovať," dodal Dlouhý.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies