Podľa USA sú rokovania s Talibanom na dobrej ceste

NETKY.SK • 12 Február 2020, 07:03 • 2 min
Podľa USA sú rokovania s Talibanom na dobrej ceste

KÁBUL - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v telefonáte s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním predostrel, že v rozhovoroch medzi Washingtonom a radikálnym hnutím Taliban vidí pozoruhodný pokrok.

slovakia

left justify in out

Verejné vyhlásenie

V utorok neskoro večer to na sociálnej sieti Twitter napísal Ghaní. Pompeo ho informoval o návrhu Talibanu, ktorý prinesie "výrazné a trvalé zmiernenie násilia", dodal v tweete afganský líder.

 

Stiahnutie vojakov

Zmysluplné zmiernenie násilia bolo jednou z požiadaviek Washingtonu, aby mohla byť dosiahnutá dohoda medzi USA a Talibanom. Podľa očakávania bude obsahovať aj časový rámec pre stiahnutie amerických a ďalších zahraničných vojakov z Afganistanu a má zahŕňať aj záruky Talibanu, že už nebude plánovať teroristické útoky na afganskom území.

 

img

 

Rokovania

Takisto by dohoda mala otvoriť cestu pre vnútroafganské mierové rozhovory.

Ďalší zástupcovia USA a Talibanu sa zatiaľ k prípadnej dohode nevyjadrili. Vyjednávači oboch strán absolvovali od júla 2018 najmenej desať kôl priamych rokovaní, väčšinu z nich v Katare, kde má Taliban otvorený polooficiálny politický úrad.

 

Podpis bol už na spadnutie

Vlani v septembri boli obe strany už blízko podpisu dohody, keď americký prezident Donald Trump náhle rokovania zrušil a ako dôvod uviedol pokračujúce násilie páchané Talibanom. Rokovania sa obnovili v decembri po výmene väzňov medzi Afgancami a Talibanom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona