Podľa úradu vlády budú elektronické petície dôveryhodnejšie

NETKY.SK • 19 September 2014, 16:41 • 2 min
Podľa úradu vlády budú elektronické petície dôveryhodnejšie

BRATISLAVA - Elektronické petície podávané cez Ústredný portál verejnej správy budú podľa úradu vlády dôveryhodnejšie a bude jednoduchšie zistiť autenticitu osoby podávajúcej petíciu a overiť o nej údaje.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor úradu vlády. Reaguje tak na vlnu kritiky, podľa ktorej chce obmedziť občanom možnosť podpisovať elektronické petície. Kritikom novely petičného zákona sa nepáči, že by mohli podpisovať elektronické petície len cez Ústredný portál verejnej správy podľa tzv. zákona o eGovernmente. To by podľa predsedu Občianskej konzervatívnej strany Ondreja Dostála, jedného zo signatárov hromadnej pripomienky, znamenalo, že "pre podporu elektronických petícií by občan musel používať elektronický občiansky preukaz s aktivovaným čipom a petície prostredníctvom iných internetových stránok by už neboli považované za petíciu." Elektronický občiansky preukaz s aktivovaným čipom v súčasnosti má len menej ako päť percent obyvateľov a signatári hromadnej pripomienky varujú, že v krátkom čase nie je možné predpokladať jeho masové rozšírenie.

 

Podľa úradu vlády novela zabezpečí, aby sa údaje podporovateľov petície skutočne použili na podporu petície a nebude možné, aby osoba podávajúca petíciu vystupovala pod fiktívnymi údajmi alebo menila obsah petície po podporení petície verejnosťou. Organizátor petície môže neobmedzene zobrazovať príslušné stránky portálu verejnej správy aj na iných webových sídlach a adresách. Ústredný portál verejnej správy zároveň spĺňa požiadavky na primerané bezpečnostné a technické riešenie, ako aj narábanie s osobnými údajmi v súlade so zásadami ochrany osobných údajov, píše sa vo vyhlásení úradu vlády. Preto odmieta možnosť zneužitia údajov osôb podporujúcich petíciu ktorýmkoľvek orgánom verejnej správy. 

 

Úrad vlády argumentuje aj tým, že v porovnaní s inými európskymi systémami aj v rámci Európskej občianskej iniciatívy sa vyžaduje schválenie textu občianskej iniciatívy Európskou komisiou a tiež sa vyžaduje certifikácia portálov, na ktorých možno podporiť európsku občiansku iniciatívu a Európsky parlament umožňuje podanie petície podporenej väčším počtom osôb iba písomne. 

 

Novela zákona zavádza aj povinné zverejňovanie výsledku vybavenia petície orgánom verejnej správy príslušným úradom. Úrad vlády zásadne odmieta vyjadrenia o obmedzení možností občanov podieľať sa na veciach verejných, keďže elektronické petície neboli upravené ani v súčasnej legislatíve, avšak zároveň je pripravený zaoberať sa všetkými pripomienkami k aktuálnemu návrhu zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona