Podľa Ukrajiny je za kybernetickým útokom na nemeckú vládu ruská špionáž

NETKY.SK • 8 Január 2015, 10:14 • 2 min
Podľa Ukrajiny je za kybernetickým útokom na nemeckú vládu ruská špionáž

BERLÍN - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes ruskú tajnú službu zo stredajšieho kybernetického útoku na webové stránky nemeckej vlády a parlamentu, ku ktorému sa bezprostredne prihlásila proruská hackerská skupina CyberBerkut z Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Silne odporúčam ruskej tajnej službe, aby prestala míňať peniaze daňových poplatníkov na kybernetické útoky voči Bundestagu a úradu kancelárky Merkelovej," uviedol Jaceňuk v odpovedi na otázku nemeckej televíznej stanice ZDF TV, či sú za útok zodpovední hackeri z Ukrajiny.
      

Stredajší útok sa uskutočnil tesne pred návštevou premiéra Jaceňuka v Nemecku, kde má dnes rokovať s kancelárkou Angelou Merkelovou. Hackerská skupina žiada Berlín, aby prestal podporovať ukrajinskú vládu.
      

Hackeri udreli na webové stránky kancelárky Angely Merkelovej (bundeskanzlerin.de) a Bundestagu (bundestag.de) v stredu doobeda. Hovorca vlády Steffen Seibert krátko po tom uviedol, že všetky opatrenia na zastavenie útoku zlyhali, pričom tieto stránky neboli prístupné od 10. hodiny.
      

Hackerská skupina CyberBerkut na svojej webovej stránke uviedla, že útok načasovala tak, aby sa uskutočnil v čase berlínskej návštevy prozápadného premiéra Ukrajiny Jaceňuka, ktorého obviňuje z vojny na východe Ukrajiny. "Vyzývame nemeckých občanov a vládu, aby prestali finančne a politicky podporovať zločinecký kyjevský režim," uviedli hackeri vo vyhlásení, ktoré zverejnili v ruštine.
      

Hackeri sa nazvali podľa ukrajinskej poriadkovej polície Berkut, rozpustenej po minuloročnom vládnom prevrate. V novembri skupina tvrdila, že má dokumenty dokazujúce ilegálne presuny finančnej hotovosti z USA k ukrajinskej armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies