Podľa Trumpa má Nemecko voči NATO obrovský dlh

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 18:53 • 2 min
Podľa Trumpa má Nemecko voči NATO obrovský dlh

WASHINGTON - Nedostatočnými výdavkami na obranu zdôvodnil počas dnešných hodín americký prezident Donald Trump plánované stiahnutie takmer 12 000 amerických vojakov z Nemecka. Tie sú totiž výrazne nižšie, než je cieľ Severoatlantickej aliancie (NATO), predstavuje to dve percentá z HDP.

slovakia

left justify in out

Nespĺňajú požiadavky 

Trump pred odletom do Texasu zopakoval, že Nemecko už roky nespĺňa cieľ NATO. "Nemecko zaostáva," povedal. "Nemecko dlhuje NATO miliardy a miliardy dolárov," dodal."Nemci tvrdia, že je to zlé pre ich ekonomiku. No, je to však dobré pre tú našu," konštatoval Trump.

 

img

 

Stiahnutie vojakov

Americký minister obrany Mark Esper v stredu krátko predtým oznámil, že Spojené štáty stiahnu z Nemecka 11 900 vojakov, čo je výrazne viac, ako doteraz avizovali. Trump ďalej uviedol, že americkí vojaci sú v Nemecku na jeho ochranu. "A Nemecko za to má platiť. Nemecko za to neplatí. Prečo by sme ich (vojakov) tam mali nechať?" spýtal sa. 

 

img

 

Spojené štáty by mohli podľa neho tento krok prehodnotiť, "ak by (Nemci) začali platiť svoje účty". Trump tiež Nemecko obvinil, že "už roky" USA zneužíva v oblasti obchodu a armády.

 

Platí pre každého člena 

Cieľom NATO je, aby všetky členské štáty na oblasť obrany vyčlenili najmenej dve percentá HDP. Nemecko sa k tomuto cieľu medzičasom priblížilo hodnotou 1,38 %. Trump v stredu povedal, že Nemecko dáva na obranu len jedno percento svojho HDP. V prípade USA je to 3,4 % HDP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies