Podľa Trumpa colná stratégia voči Číne funguje omnoho lepšie, než sa čakalo

NETKY.SK • 5 August 2018, 19:37 • 2 min
Podľa Trumpa colná stratégia voči Číne funguje omnoho lepšie, než sa čakalo

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump je presvedčený, že jeho stratégia v oblasti ciel voči Číne funguje omnoho lepšie, než sa očakávalo.

slovakia

left justify in out

"Clá fungujú podstatne lepšie, než ktokoľvek predpokladal," uviedol Trump na Twitteri. "Naša krajina bude vďaka clám omnoho bohatšia, než je dnes," dodal Trump s tým, že "iba hlupák by s tým nesúhlasil".

 

 

Začiatkom týždňa Trump požiadal amerického obchodného splnomocnenca, aby preskúmal možnosť zvýšiť plánované clá na čínsky tovar v celkovej hodnote 200 miliárd USD ročne z pôvodne uvažovaných 10 % na 25 %. Peking na to koncom týždňa reagoval informáciou, že je pripravený uvaliť na americký tovar v ročnej hodnote 60 miliárd USD clá vo výške od 5 % do 25 %.

 

USA už zaviedli clá na čínsky tovar, zatiaľ na tovar v ročnej hodnote 34 miliárd USD. Ďalšie clá, a to na produkty v celkovej hodnote 16 miliárd USD, vstúpia do platnosti čoskoro. Čína medzitým zareagovala na niektoré z týchto opatrení odvetnými clami.

 

Podľa niektorých ekonómov sú však možnosti Pekingu, čo sa týka odvetných krokov, obmedzené, nakoľko do USA vyváža podstatne viac tovaru než z nich dováža. Ďalší sa ale domnievajú, že najmä v súvislosti s dovozom skvapalneného plynu (LNG), čo je surovina, ktorú Čína zaradila do najnovšieho zoznamu produktov s uvažovanými clami od 5 do 25 %, sa situácia môže do budúcnosti zmeniť v neprospech USA.

 

Peking totiž v úsilí zlepšiť kvalitu ovzdušia postupne ustupuje od využívania uhlia ako energetického zdroja a stále viac prechádza na plyn.

 

(1 EUR = 1,1588 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies