Podľa Tótha Marian K. vedel, že od Markízy plnú sumu v hodnote zmenky nedostane

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 18:19 • 2 min
Podľa Tótha Marian K. vedel, že od Markízy plnú sumu v hodnote zmenky nedostane

PEZINOK - V rovnakom prípade vypovedal aj v procese s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. Vtedy však bola počas jeho výpovede pred súdom vylúčená verejnosť.

slovakia

left justify in out

Tóth totiž tvrdil, že sa bude vyjadrovať aj k iným trestným kauzám.

 

V kauze zmeniek Štefana Agha prišiel vypovedať Peter Tóth

Tóth sa podľa vlastných slov stretol s obžalovaným Štefanom A. ešte počas 90-tych rokov v rámci kauzy Gamatex, ktorú pokrýval ako novinár. O zmenkách mu však hovoril až v roku 2017 podnikateľ Marian Kočner.

 

Podľa Tótha mu Kočner povedal, že Pavol Rusko sa cítil podvedený pri predaji svojho podielu v Markíze, hlavne na úkor podnikateľov Jána Kováčika a Milana Fiľa. Preto pristúpil k nápadu vystaviť antidatované zmenky, za ktoré by ručila Markíza.

 

img

 

Ďalej si Kočner podľa vypovedajúceho Tótha nemyslel, že by od Markízy dostal plnú sumu hodnoty zmeniek, bol však ochotný prijať napríklad aj vysielací čas, čo by mu pomohlo pri rozbiehaní politickej strany Cieľ.

Keď spolu Kočner a Tóth trávili v roku 2017 dovolenku na Jadrane, podľa Tótha Kočner skonštatoval, že "zmenky sú nepriestreľné a nespochybniteľné". Za účelom ich vytvorenia totiž zabezpečili papier, toner, tlačiareň aj pero, ktoré sa používali v roku 2000. O zabezpečení týchto vecí podľa Tótha hovoril v roku 2018 aj Kočnerov kamarát Jozef Dučák.

 

"Už som nemal pochybnosť, že sú antidatované," povedal Tóth. Taktiež povedal, že Kočner od neho požadoval, aby zabezpečil bývalého funkcionára SIS, ktorý by potvrdil, že zmenky existovali už v roku 2000.

 

img


Po vzatí Kočnera do väzby Tóth podľa vlastných slov odovzdával motáky od neho aj Štefanovi A. Jeden z nich podľa neho obsahoval sumár kauzy zmeniek pre potreby výpovede pred vyšetrovateľom.

 

"Z kontextu sa dalo pochopiť, že ide o kauzu Markíza," povedal Tóth. Na druhej strane však podľa neho Kočner nikdy nehovoril o participácii Štefana A. na výrobe zmeniek. "Ja môžem len predpokladať, že ich podpísal, ak ich podpísal," povedal Tóth. Samotné zmenky však podľa vlastných slov nikdy nevidel.

 

img

 

Pokiaľ ide o súdne spory o vyplatenie zmeniek, Kočner podľa Tótha naznačoval "že má ten súd nejako podchytený". Takisto chcel podľa neho v spore získať podporu verejnej mienky prostredníctvom rôznych alternatívnych médií.


Pojednávanie so Štefanom A. bude pokračovať 10. septembra.

Podľa obžaloby Štefan A. v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. 

 

Viac o prípade sa dočítate: Podľa znalkyne má zrejme Štefan Agh pravdu. Podpisy na miliónových zmenkách vznikli s vysokou pravdepodobnosťou neskôr

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies