Podľa Syrizy je nereálne očakávať, že Grécko dokáže splatiť celý dlh

NETKY.SK • 28 Január 2015, 08:15 • 2 min
Podľa Syrizy je nereálne očakávať, že Grécko dokáže splatiť celý dlh

LONDÝN/ATÉNY - Je nereálne očakávať, že Grécko dokáže splatiť svoj dlh v plnej miere. Povedal to v rozhovore pre britskú BBC Euclid Tsakalotos, hovorca gréckej ľavicovej strany Syriza, ktorá zvíťazila v nedeľňajších voľbách.

slovakia

left justify in out

"Nikto neverí, že dlh Grécka je udržateľný," povedal. Predstavitelia Syrizy, ktorá 25. januára zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, chcú rokovať s veriteľmi o zmiernení podmienok pre Grécko, čoho súčasťou by malo byť aj odpísanie veľkej časti dlhu. Predstavitelia Európskej únie však ihneď po voľbách Atény varovali, že aj nová vláda bude musieť plniť podmienky, na ktorých sa Gréci v minulosti dohodli s medzinárodnými veriteľmi.
      

"Nestretol som sa so žiadnym ekonómom, ktorý by povedal, že Grécko dokáže celý dlh splatiť," povedal Tsakalotos, podľa ktorého je to nemožné. Zároveň zdôraznil, že najhorším možným scenárom pre neho je prípadný odchod Grécka z eurozóny, na čo by však podľa neho doplatila aj samotná menová únia.
      

Dodal, že Syriza už od začiatku varovala pred nebezpečenstvom pre eurozónu a pre euro. "Týmto nebezpečenstvom však nie je strana Syriza, ale úsporné opatrenia," dodal Tsakalotos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona