Podľa svedkov bol Jaroslav Dobiáš, prezývaný Anjel smrti,zodpovedný a svedomitý

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 13:24 • 2 min
Podľa svedkov bol Jaroslav Dobiáš, prezývaný Anjel smrti,zodpovedný a svedomitý

BRATISLAVA - Obžalovaný bol svedomitý, zverené povinnosti si plnil zodpovedne a neboli s ním žiadne problémy.

slovakia

left justify in out

Takto ohodnotili lekári z bratislavskej nemocnice na Kramároch bývalého zdravotníka Jaroslava Dobiáša, označovaného médiami ako Anjel smrti. Ten sa dnes opäť postavil pred Okresný súd Bratislava I pre obžalobu z vraždy. Prokuratúra ho žaluje, že ťažko chorej pacientke Ľuboslave S. bez povolenia podal kombináciu liekov, ktoré spôsobili jej smrť.
     

„Na Kramároch som pred materskou dovolenkou pracovala štyri roky, on tam bol väčšiu časť tejto doby. Ako sestra bol svedomitý, čo som mu nakázala, vždy spravil. K jeho práci som nemala výhrady,“ uviedla na pojednávaní lekárka, ktorá v čase smrti pacientky pôsobila v nemocnici ako sekundárny neatestovaný lekár.
     

Stav pacientky popísala ako veľmi zlý. „Bola pod silnými sedatívami, mala ťažké poškodenie mozgu,“ doplnila. Zdôraznila, že zdravotné sestry nemohli pacientom lieky podávať svojvoľne, predpisoval ich vždy lekár.
     

Pred súdom v pozícii svedka vypovedal aj prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice na bratislavských Kramároch. „Pokiaľ som sa zaujímal o kvalitu jeho práce, bol hodnotený ako spoľahlivý pracovník, ktorý si plní povinnosti ohľadom jeho zaradenia. Nemám vedomosť, že by s ním boli nejaké problémy,“ skonštatoval na margo obžalovaného.
     

Nižší súd vo veci koná po tretí raz, keď Jaroslava Dobiáša pôvodne odsúdil už dva razy na úhrnný 20-ročný trest odňatia slobody. Zároveň mu uložil dvojročný ochranný dohľad a rovnako dvojročný zákaz činnosti v oblasti zdravotníctva. Senát ho okrem obzvlášť závažného zločinu vraždy uznal vinného aj za držanie psychotropných a omamných látok. Odvolací Krajský súd sa však s jeho názorom nestotožnil a prípad vrátil na opätovné prejednanie a rozhodnutie.
     

Jaroslav Dobiáš mal podľa obžaloby v júni 2011 svojej pacientke Ľuboslave S. vo vážnom stave úmyselne podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku, a spôsobiť jej tým smrť. Išlo o lieky Esmerol a Ebrantil a krátko pred smrťou jej dal aj liek Propofol.     
     

Obhajoba vinu popiera a tvrdí, že obžalovaný sa pri podávaní liekov pomýlil. Súd odročil pojednávanie na 2. apríla tohto roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies