Podľa štúdie nie je Mondi SCP najväčším znečisťovateľom ovzdušia v Ružomberku

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 11:59 • 2 min
Podľa štúdie nie je Mondi SCP najväčším znečisťovateľom ovzdušia v Ružomberku

RUŽOMBEROK - Extrémne situácie vznikajúce prekročením limitov prašnosti by v Ružomberku mohli úplne vymiznúť, keby sa podarilo eliminovať zdroje znečistenia ovzdušia z priemyslu, dopravy a lokálnych zdrojov. Vyjadril sa dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva po finalizácii výsledkov štúdie Identifikácia zdrojov znečisťovania ovzdušia v Ružomberku Jiří Bílek z firmy Envitech Bohemia, ktorá štúdiu realizovala.

slovakia

left justify in out

Veľkým zdrojom znečistenia ovzdušia na území mesta sú podľa neho vplyvy, ktoré nemajú nič spoločné s celulózovo-papiernickým podnikom Mondi SCP. "Ľudia obviňujú práve Mondi, avšak doprava ako zdroj znečistenia je tu na prvom mieste. Určite by veľmi pomohol obchvat. Situáciu by zlepšilo aj čistenie komunikácií a izolačná zeleň. Sú to pomerne lacné riešenia v porovnaní s tým, aký efekt prinesú," uviedol. Významne k znečisteniu prispieva napríklad diaľkový transport, problémom je podľa neho aj vysoký počet vykurovacích kotlov na malom území. "Tie nespaľujú odpady, čo by vytváralo veľké množstvo škodlivých látok. Potrebná je len centralizácia alebo aspoň modernizácia kotlov podľa najvyšších možných ekologických tried," opísal s tým, že priemyselné podniky nie sú najväčším zdrojom znečistenia ovzdušia.

 

Aj napriek tomu, že Ružomberok patrí medzi oblasti so zvýšenou prašnosťou, priemerná ročná koncentrácia znečisťujúcich látok je nižšia ako stanovený limit. "Ružomberok má s prachom dlhodobo problém. Dokazuje to špecifický limit, počet prašných dní za rok, ktorých by za jeden kalendárny rok nemalo byť viac ako 35. Tu je však týchto dní viac, raz ich môže byť 40, inokedy aj 80. Priemer je teda výborný, ale z hľadiska počtu extrémnych situácií, kedy je denný limit prekročený, tu nie je dobrá situácia a určite to treba riešiť," vysvetlil Bílek.

 

Súčasťou štúdie bol aj prieskum medzi obyvateľmi. Viac ako 300 ľudí odpovedalo na otázky zamerané na kvalitu ovzdušia v meste. "Viac ako 90 percent Ružomberčanov je s kvalitou ovzdušia v meste nespokojných, čo je podľa mňa zarážajúce. Viac ako 70 percent ľudí uvádza, že priemyselné podniky sú najväčším znečisťovateľom. Ľudia by si mali uvedomiť, že niekedy je dobré zamiesť si pred vlastným prahom," upozornil.

 

Vzorky do štúdie odoberala firma na 20 rôznych miestach priamo v centre, ale aj v okrajových častiach mesta. Na každom mieste merala týždeň, pričom nazbierala dovedna 300 vzoriek. Prach má podľa výsledkov štúdie v meste rovnaké zloženie ako všade inde, žiadna rakovinotvorná látka vo vzorkách sa neobjavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies