Podľa Stoltenberga robí Slovensko všetko, čo má

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:41 • 2 min
Podľa Stoltenberga robí Slovensko všetko, čo má

BRATISLAVA – Zvyšovanie výdavkov na obranu, modernizačné projekty, ale aj situácia na Ukrajine boli témami rokovania ministra obrany Martina Glváča a generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga, ktorý je na návšteve Slovenska.

slovakia

left justify in out

Okrem rokovania s ministrom obrany sa Stoltenberg stretol aj s prezidentom Andrejom Kiskom, na programe má aj rozhovory aj s premiérom Robertom Ficom, predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.


Podľa ministra Glváča debatovali o najdôležitejších otázkach v oblasti obrany, ale aj o tom, čo Slovensko deklarovalo v minulosti, čiže odstrihávanie sa od závislosti na jednej krajine. „Informoval som o tom, že tento rok sa priblížime k 1,1 percentu HDP výdavkov na obranu tým, že sa navýšili finančné prostriedky na niektoré modernizačné projekty,“ objasnil Glváč. Ako dodal, naznačil aj ďalšie modernizačné projekty a viacej cvičení. Podľa šéfa slovenskej obrany Stoltenberg takisto podporil výstavbu Centra excelentnosti, ktoré bude certifikované o mesiac a týka sa vojenského spravodajstva.


Podľa Stoltenberga je Slovensko dlhé roky zodpovedným spojencom, čo dokazuje tým, že prispieva k spoločnej bezpečnosti a zúčastňuje sa na misiách v zahraničí, napríklad v Afganistane. To, že Slovensko zvyšuje rozpočet na obranu, hlavne na modernizačné projekty, je podľa šéfa NATO pre Alianciu dôležité a umožňuje to reagovať na situáciu, ktorú vidíme na východe od slovenských hraníc. Stoltenberg zároveň vyzval na dodržiavanie Minských dohôd a uviedol, že najlepšie riešenie ukrajinskej krízy je založené na diplomacii. „Rusko má zvláštnu zodpovednosť aby prispelo k politickému riešeniu ukrajinskej krízy. Vidíme, že dlhodobo podporuje separatistov vojensky, taktiež má svojich vojakov na východnej Ukrajine a veľmi silnú prítomnosť na ukrajinských hraniciach. Toto všetko prispieva k zvyšovaniu napätia,“ vyhlásil Stoltenberg s tým, že podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. NATO sa podľa neho snaží zvyšovať reakcieschopnosť aj v súvislosti s tzv. Islamským štátom.


Dôvodom, prečo niektoré, hlavne európske štáty Aliancie začali znižovať výdavky na obranu, je podľa Stoltenberga to, že po studenej vojne kleslo napätie v Európe. Je však rád, že na minuloročnom summite vo Wallese sa zaviazali prestať so znižovaním a začať s postupným navyšovaním výdavkov. Slovensko podľa šéfa NATO v tomto smere robí všetko, čo má. Ako dodal minister Glváč, 20 percent výdavkoch vynaložených na obranu by malo ísť na modernizačné projekty. Tento rok by malo na tieto projekty ísť dokonca viac ako 20 percent. „Ideme, myslím, správnou cestou,“ uzavrel Glváč.
Pre generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga išlo o prvú oficiálnu návštevu Slovenska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies