Podľa štatistického úradu SR budú mocť voliť viac ako štyri milióny ľudí vrátane prvovoličov

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 13:06 • 2 min
Podľa štatistického úradu SR budú mocť voliť viac ako štyri milióny ľudí vrátane prvovoličov

BRATISLAVA - Prezidenta SR budú môcť v marcových voľbách vyberať viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

slovakia

left justify in out

K nim patria aj prvovoliči. Tých, pre ktorých budú prezidentské voľby vôbec prvé, do ktorých sa môžu zapojiť, je približne 18.000. Informovala o tom dnes šéfka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.
      

Pokiaľ sa na prvovoličov pozrieme z pohľadu len prezidentských volieb, tak od roku 2009, kedy boli posledné, bude prvovoličov približne 336.500. Medzi nimi sú už aj takí voliči, ktorí mohli hlasovať v iných voľbách, napríklad parlamentných (2010, 2012) či regionálnych (2013).
      

Podľa zákona môžu voliť prezidenta slovenskí občania, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu oprávnení voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj bez neho. V deň volieb však musia byť na Slovensku. Voľbu poštou, hlasovanie na zastupiteľských úradoch či elektronické hlasovanie zákon neupravuje.
      

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.
      

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona