Podľa spoločnosti ENVI-PAK sú Sulíkove vyhlásenia zásadne nesprávne

NETKY.SK • 20 Február 2015, 10:48 • 2 min
Podľa spoločnosti ENVI-PAK sú Sulíkove vyhlásenia zásadne nesprávne

BRATISLAVA - Vyhlásenia, ktoré o spoločnosti ENVI-PAK vo štvrtok uviedol europoslanec a predseda SaS, sú podľa spoločnosti zásadne nesprávne.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla PR manažérka spoločnosti Jana Gemeranová. Podľa Sulíka povedie nový zákon o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia k monopolu na trhu spracovania druhotných surovín. Tento monopol má byť podľa Sulíka práve v prospech spoločnosti ENVI-PAK, ktorá má zmluvy o spracovávaní druhotných surovín uzatvorené s približne polovicou obcí na Slovensku.


"Neprináleží nám a nevieme posúdiť, koľko a akých zmlúv majú uzatvorené ostatné spoločnosti," píše sa vo vyhlásení. "Rovnako ako ostatní sme si vedomí faktu, že po prijatí nového zákona o odpadoch, nebudú môcť tieto zmluvy platiť ďalej". Spoločnosť podľa vyhlásenia očakáva, že Slovenská republika prijme takú odpadovú legislatívu, ktorá nás priblíži na úroveň ostatných krajín Európskej únie, za ktorými v mnohých aspektoch zaostávame.


Podľa Sulíka dnes pôsobí na trhu spracovania druhotných surovín na Slovensku 12 spoločností, z toho ENVI-PAK má zmluvu o dovoze a likvidácii odpadov uzavretú približne s polovicou všetkých obcí. Zvyšné spoločnosti majú podľa Sulíka zmluvy uzavreté nie priamo s obcami, ale napríklad s mestskými firmami alebo inými organizáciami. V rámci nového zákona však budú musieť uzavrieť zmluvu so spoločnosťami na spracovanie druhotných surovín priamo obce, a to do šiestich mesiacov od nadobudnutia jeho účinnosti. Spoločnosti však podľa neho budú musieť na podpis zmluvy s obcami splniť rôzne nové zákonom stanovené podmienky, na čo budú mať takisto len šesť mesiacov. "To znamená, že ak spoločnosti podmienky nestihnú splniť, väčšina obcí, čo dnes nemá uzavretú zmluvu, ju bude musieť uzavrieť so spoločnosťou ENVI-PAK," povedal vo štvrtok Sulík. Na riziko vzniku monopolu na trhu spracovania druhotných surovín podľa neho upozorňuje aj Európska komisia. Monopol navyše povedie k zvýšeniu cien za odvoz a spracovanie odpadu pre občanov.


Podľa ministerstva životného prostredia Sulíkove argumenty vyvracia samotná Európska komisia. "V oficiálnej odpovedi mu potvrdila, že za takýchto podmienok nevidí na vznik monopolu dôvod," reagoval na Sulíkove výroky hovorca ministerstva Maroš Stano. Ministerstvo životného prostredia v zákone podľa neho pripravilo množstvo legislatívnych bariér, aby takáto situácia nenastala a od začiatku úzko komunikuje s Protimonopolným úradom. "Všetky subjekty na trhu budú od začiatku na rovnakej štartovacej čiare. Všetky súčasné zmluvy s existujúcimi organizáciami združení výrobcov totiž po novom budú nevyužiteľné a stratia opodstatnenie". Obce tak podľa ministerstva budú mať slobodnú voľbu uzatvoriť novú zmluvu na základe najvýhodnejšej ponuky pre občanov, čo môže viesť k nižším poplatkom pre občanov. Okrem toto môžu obce po roku zmluvu vypovedať bez udania dôvodu a siahnuť po výhodnejšej ponuke.


Návrh nového zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia zavádza do oblasti odpadového hospodárstva viacero zmien. Zavádza napríklad tzv. rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich podľa ministra Petra Žigu malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach.


Návrh zákona je momentálne v parlamente v druhom čítaní. V prípade schválenia nadobudne účinnosť prvého januára 2016.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies