Podľa spoločnosti AAA Auto bude dokazovanie stáčania kilometrov problematické

NETKY.SK • 24 November 2015, 18:28 • 2 min
Podľa spoločnosti AAA Auto bude dokazovanie stáčania kilometrov problematické

BRATISLAVA - Neoprávnená a úmyselná manipulácia s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, bude od marca v administratívno-právnej rovine zakázaná. Stanovuje to novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorú dnes schválila NR SR.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť AAA AUTO na problém pretáčania tachometrov upozorňuje už od roku 2007. Schválenie tejto novely má ďalekosiahly význam pre skultúrnenie a prečistenie slovenského trhu s jazdenými vozidlami. Iba uvedenie do účinnosti ukáže jeho schopnosť postihovať toto spoločensky neprijateľné konanie. Obávame sa však, že dokazovanie stočenia kilometrov bude u niektorých vozidiel viac než zložité. Najčastejšie sa totiž stáčajú dovozové vozidlá, a to ešte pred prihlásením na Slovensku, preto bude získavanie dôkazov veľmi problematické." Uviedla pre TASR generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

 

Podľa nej kupujúci si totiž nemá možnosť oficiálne preveriť údaje vozidla, ktoré bolo stočené ešte pred všetkými kontrolami na našom území, neexistuje totiž ani spoločná európska databáza, ktorá by bola schopná poskytnúť relevantné dôkazy. Bude teda potrebné, aby dal štát predajcom k dispozícii dostatočné nástroje, ktoré im umožnia jednoznačne určiť, či je stav najazdených kilometrov pravdivý. Na trhu musí existovať istota, ktoré vozidlá stočené sú, a ktoré nie.

Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) je na Slovensku približne 130.000 áut s upraveným počtom kilometrov. To autá pri predaji nielen predražuje, ale môže to spôsobiť aj oveľa horšie následky. Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielcov, čo môže mať fatálne následky, uvádza SOVA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona