Podľa Soltenberga je agresia v kyberpriestore rovnako nebezpečná ako pozemné útoky

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 16:30 • 2 min
Podľa Soltenberga je agresia v kyberpriestore rovnako nebezpečná ako pozemné útoky

BRUSEL - Severoatlantická aliancia posilňuje svoju obranu v kybernetickej oblasti a jej členovia budú spoločne reagovať na kybernetické útoky proti jednému z nich rovnako, ako keby zareagovali na pozemnú agresiu alebo na útoky zo vzduchu. Uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie pred nadchádzajúcim stretnutím ministrov obrany NATO (29.-30.6.) pripomenul, že kybernetické útoky, ku ktorým došlo v máji (WannaCry) a v priebehu tohto týždňa (Petrwrap) dokazujú, aký veľký má význam posilnenie spoločnej kybernetickej obrany.

 

"A to je presne to, čo robíme," zdôraznil Stoltenberg pred novinármi. Spresnil, že prebieha viac odborných školení, dochádza k výmenám osvedčených postupov a technológií a všetci spojenci sú ochotní ešte tesnejšie medzi sebou spolupracovať a začleniť do systému obrany všetky svoje spôsobilosti.

 

Stoltenberg zároveň pripomenul, že NATO sa vlani rozhodlo vytvoriť z kyberpriestoru "operačný priestor", čo znamená, že aj kybernetický útok môže viesť k aktivovaniu článku 5 Zakladajúcej zmluvy aliancie, ktorý uvádza, že všetky členské krajiny NATO zakročia na pomoc jednému zo svojich spojencov v prípade, ak bude napadnutý.

 

"Sme na ceste zadefinovať kyberpriestor ako vojenskú oblasť, čo znamená, že na vojenské účely budeme mať pozemné, vzdušné, morské a kybernetické prostredie," zdôraznil šéf aliancie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies