Podľa SNS na Slovensku pôsobí takmer 900 firiem registrovaných na Cypre

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 12:21 • 2 min
Podľa SNS na Slovensku pôsobí takmer 900 firiem registrovaných na Cypre

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) upozorňuje, že na Slovensku pôsobí takmer 900 firiem registrovaných na Cypre, ktorý je daňovým rajom.

slovakia

left justify in out

Ako povedal predseda strany Andrej Danko, to dlhodobo oberá Slovenskú republiku o milióny eur na daniach a ziskoch. Predmetom podnikania takýchto spoločností je podľa Danka často obchodovanie s pohľadávkami. „Nie je výnimkou, že podnikateľské subjekty v prípade, že nemajú istú pohľadávku, postupujú pohľadávky cyperským spoločnostiam a potom ich súdne uplatňujú. Ak cyperská spoločnosť v súdnom konaní uspeje, zostáva zisk aj celý výťažok z pohľadávky mimo územia Slovenskej republiky. V prípade, ak takýto subjekt neuspeje, protistrana nemá možnosť vynútiť si ani len náhradu trov konania od cyperskej spoločnosti,“ zdôraznil Danko. SNS apeluje na vládu, aby sa čo najskôr začala zaoberať zmenami nejasnej slovenskej legislatívy. Podľa národniarov je nevyhnutná tiež užšia spoluprácu justície a daňových úradov, aby v prípade spomínaných súdnych konaní museli inkriminované zahraničné spoločnosti minimálne zložiť do depozitu finančné zábezpeky.

SNS tiež žiada vládu, aby využila všetky prostriedky, lobing i pomoc partnerov v Európskej únii (EÚ) na to, aby spoločne mohli presadiť koncepčné zmeny na riešenie kríz v problémových štátoch EÚ. Žiadosťou reaguje na ťahanice okolo návrhov pomoci Cypru, ktorý sa zmieta vo finančnej kríze a potrebuje od členov EÚ pomoc. Slovenská národná strana sa zasadzuje o solidaritu a pomoc partnerským krajinám únie, ktoré sa ocitli v problémoch. Tá však nemôže ísť na úkor Slovenska a jeho občanov. „Žiadame vládu a jej predĺžené ruky v Bruseli, aby sa zasadili o transparentnosť v riešení nielen cyperskej pomoci, ale aj ďalších prípadných návrhov pomoci iným krajinám, pretože už samotní lídri politických skupín v Európskom parlamente upozornili na nedostatok transparentnosti a demokratický deficit v pôvodnom riešení pre Cyprus navrhnutom Európskou komisiou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou,“ zdôraznil Danko. 

SNS tiež poukazuje na fakt, že cyperská kríza nie je prvá a zrejme ani posledná pokiaľ ide o členské štáty EÚ. Bez toho, aby sa únia principiálne zmenila vo fungovaní, bez jej rekonštrukcie aj v daňovej a finančnej oblasti však nemá a nemôže mať budúcnosť, pretože finančné problémy jednotlivých členov povedú k jej krachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona