Podľa Simona nemožno čakať od vlády zmysluplné riešenie

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 10:35 • 2 min
Podľa Simona nemožno čakať od vlády zmysluplné riešenie

BRATISLAVA - Od slovenskej vlády je podľa poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) ťažké očakávať, že prinesie zmysluplné riešenie.

slovakia

left justify in out

“Dať veriteľom akcie a nedať k tomu práva, lebo väčšinu si nechá Široký, čo s tým môžu? Cez cyperské spoločnosti bude vyťahovať peniaze, zisk nikdy nebude a peniaze nikdy nedostanú,“ povedal poslanec v parlamente vo faktickej poznámke v druhom čítaní k návrhu novely Obchodného zákonníka.


Podľa poslanca za KDH Jána Hudackého dobré riešenie v prípade Váhostavu neexistuje. “Dá sa hovoriť len o menej horších a horších riešeniach,“ konštatoval vo faktickej poznámke. Vládny návrh riešenia sa podľa Hudackého týka verejných zdrojov. “Ideme sanovať Váhostav z verejných zdrojov, čo určite nie je dobré riešenie,“ dodal. Problém Váhostavu nemusel byť, ak by bol prijatý návrh zákona o ochrane subdodávateľov, upozornil poslanec.


Parlament o zmenách v reštrukturalizácii začal rokovať minulý týždeň v stredu. Premiér Robert Fico však už niekoľko hodín po otvorení diskusie v pléne NR SR avizoval zásadné zmeny vo vládnom návrhu. Konečné riešenie predstavila vláda po týždni túto stredu. Opozícia opakovane vyčítala Smeru, že nemôže diskutovať a žiadala konečnú podobu riešenia.


Premiér Robert Fico v stredu po rokovaní ministrov so spoločnosťou Váhostav a jej veriteľmi informoval o definitívnom riešení situácie Váhostavu a o legislatívnych zmenách. “Ideme novelizovať príslušné zákony, ktoré upravujú Obchodný zákonník a ďalšie zákony tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 percent po skončení reštrukturalizačného plánu, bude zostatok do výšky 50 percent dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku," priblížil Fico s tým, že časť dlhu nad 50 percent bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo zisku a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba.


Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií. “Pripomínam, že tieto akcie nie sú ničím zaťažené a budú použité v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. Ide o tých veriteľov, ktorí majú priamo obchodný styk s Váhostavom,“ poznamenal Fico.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies