Podľa šéfa ESM Reglinga je grécky dlh udržateľný

NETKY.SK • 10 Február 2017, 08:34 • 2 min
Podľa šéfa ESM Reglinga je grécky dlh udržateľný

LUXEMBURG - Šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling upokojuje nový rozruch okolo vysoko zadlženého Grécka.

slovakia

left justify in out

"Triezvy pohľad na fakty ukazuje, že dlhová situácia Grécka nie je dôvodom, aby sme bili na poplach," uviedol Regling vo svojom príspevku pre britský denník Financial Times (FT).

 

ESM spoločne s predchádzajúcim dočasným eurovalom EFSF doteraz požičal Grécku 174 miliárd eur. "Nepožičali by sme takúto sumu, keby sme neboli presvedčení, že dostaneme naše peniaze naspäť," uviedol Regling.

 

Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý sa na prebiehajúcom záchrannom programe pre Grécko podieľa len v úlohe poradcu, považuje grécky dlh za neudržateľný. Podľa výpočtov fondu verejný dlh krajiny v roku 2016 dosiahol 183 % hrubého domáceho produktu (HDP). MMF sa aktuálne rozhoduje, že sa bude naďalej finančne podieľať na pomoci Grécku. Fond však požaduje odpis dlhu, aby sa dostal na udržateľnú úroveň.

 

Podľa Reglinga MMF vo svojej analýze neprihliada na to, že členské krajiny eurozóny sú principiálne v inej situácii než ostatné štáty sveta. Ministri financií eurozóny napríklad v máji 2016 prisľúbili, že po skončení prebiehajúceho záchranného programu, ktorý by mal trvať do polovice roka 2018, v prípade potreby prijmú opatrenia na zníženie dlhovej záťaže Grécka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies