Podľa Schulza je nový grécky premiér pripravený rokovať

NETKY.SK • 29 Január 2015, 17:37 • 2 min
Podľa Schulza je nový grécky premiér pripravený rokovať

ATÉNY - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz privítal náznaky, že nová grécka vláda je pripravená dosiahnuť spoločné riešenie v rámci svojich snáh o prerokovanie dohôd o medzinárodnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Schulz je doteraz najvyššie postaveným európskym predstaviteľom, ktorý navštívil Atény od víťazstva Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách. Ako povedal, po stretnutí s novým premiérom Aléxisom Tsíprasom sa cíti povzbudený. Podľa jeho slov si mnohé body vyžadujú ďalšiu diskusiu, avšak grécka vláda ukázala, že má úprimný záujem o rokovania. "Videl som, že vláda Aléxisa Tsíprasa nemyslí na to ísť sama, chce predložiť návrhy a chce tieto návrhy prediskutovať s partnermi. Myslím, že toto je veľmi dobrá správa," uviedol Schulz.

 

Tsíprasova strana zvíťazila na základe prísľubu prehodnotenia nepopulárnych opatrení zavedených predošlými vládami v rámci plnenia podmienok čerpania medzinárodnej finančnej pomoci, ktorá pred niekoľkými rokmi zachránila Grécko pred bankrotom. Neskrýva ani svoj príklon k Rusku. Schulz preto už v stredu varoval nového gréckeho premiéra pred odchyľovaním sa od spoločného postoja EÚ k úlohe Ruska v kríze na Ukrajine, ktorého prejavom je viacero súborov sankcií voči Moskve. Reagoval tak na znepokojenie, ktoré Tsípras vyvolal medzi európskymi partnermi krátko po nástupe do funkcie, keď skritizoval protirusky vyznievajúci dokument Európskej rady označený za spoločné stanovisko lídrov EÚ. Bez povšimnutia nezostalo ani rozhodnutie čerstvo vymenovaného premiéra prijať ako prvého predstaviteľa inej krajiny práve ruského veľvyslanca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona