Podľa R. Sulíka prezident chce, aby na GP ostal provizórny stav

NETKY.SK • 29 Október 2012, 09:04 • 2 min
Podľa R. Sulíka prezident chce, aby na GP ostal provizórny stav

Podľa R. Sulíka prezident chce, aby na GP ostal provizórny stav - Politika Podpredseda KDH Július Brocka si myslí, že prezident by mal zvoleného Jozefa Čentéša vymenovať za generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

img

Podpredseda KDH Július Brocka si myslí, že prezident by mal zvoleného Jozefa Čentéša vymenovať za generálneho prokurátora. Urobiť to mal podľa neho už dávno.

 Prezident na niekoľko mesiacov zablokoval vymenovanie generálneho prokurátora pre svoje subjektívne domnienky a posledné rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré mu ukladá rozhodnúť v primeranej lehote, si opäť vykladá spôsobom, aby provizórny stav na generálnej prokuratúre pretrvával. V tlačovom vyhlásení to pre TASR uviedol predseda SaS Richard Sulík.

"SaS považuje za nemiestnu výhovorku tvrdenie prezidentskej kancelárie, že prezident Ivan Gašparovič rozhodne o vymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora až potom, čo Ústavný súd rozhodne aj vo veci porušenia jeho základných práv," dodal Sulík. Zároveň naznačil, že by občania mali konanie súčasného prezidenta brať do úvahy pri nadchádzajúcej voľbe nového.

Strana Smer-SD nemá záujem stavať straníckeho kandidáta v prípade novej voľby generálneho prokurátora. S návrhom by v prípade novej voľby mohli prísť "profesijné organizácie prokurátorov", a teda by išlo o "absolútne nestraníckeho kandidáta". V nedeľnej (28.11) diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút 12 to povedal minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Sociálny demokrat rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého má prezident SR vymenovať legitímne zvoleného kandidáta na šéfa prokurátorov, prípadne vysvetliť, prečo tak neurobí. Dôvody na nevymenovanie nesmú byť svojvoľné. Richter pripomenul, že vymenovanie má v rukách prezident Ivan Gašparovič a Smer-SD bude rešpektovať jeho rozhodnutie.

J.Brocka tvrdí, prezident mal J. Čentéša vymenovať už dávno


Podpredseda KDH Július Brocka si myslí, že prezident by mal zvoleného Jozefa Čentéša vymenovať za generálneho prokurátora. Urobiť to mal podľa neho už dávno.

Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš v diskusii v STV vyhlásil, že keď Ústavný súd SR skonštatoval legitimitu jeho voľby, mali by to všetci rešpektovať. Ak ho prezident SR nevymenuje, na svoju obranu využije všetky právne prostriedky, ktoré umožňuje slovenské aj európske právo. Hovorca prezidenta Marek Trubač poukázal na to, že okolo voľby šéfa prokurátorov je veľa otáznikov, preto je prirodzené, že si hlava štátu chce počkať na všetky verdikty Ústavného súdu SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies