Podľa prokurátora bol Carnajev starší spolupáchateľom trojnásobnej vraždy

NETKY.SK • 23 Október 2013, 10:12 • 2 min
Podľa prokurátora bol Carnajev starší spolupáchateľom trojnásobnej vraždy

BOSTON - Tamerlan Carnajev, jeden z páchateľov aprílového útoku na maratón v Bostone, sa podieľal na trojnásobnej vražde, ku ktorej došlo v septembri 2011 vo Walthame. Vyšetrovateľom to potvrdil Ibragim Todašev predtým, ako ho agent FBI zastrelil v jeho dome počas výsluchu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, vyplýva to z dokumentov prokuratúry proti spolupáchateľovi útoku v Bostone Džocharovi Carnajevovi, mladšiemu bratovi Tamerlana Carnajeva. V prípade z Walthamu boli v byte nájdení traja muži s ranou od noža v krku, pričom na ich telách bola rozsypaná marihuana. Jednou z obetí bol boxer a priateľ Tamerlana Carnajeva. Vyšetrovanie vtedy ukázalo, že vražedný útok nebol náhodný a že obeť útočníka poznala. Existovala aj verzia, že vraždy by mohli súvisieť s drogovou trestnou činnosťou.

Todaševa zastreli agent FBI počas výsluchu v Orlande, kde ho mesiac po bostonských atentátoch vypočúvali v súvislosti s Carnajevom. Todašev sa počas výsluchu začal správať násilnícky, keď sa ho pýtali na vzťahy s Carnajevom. Najnovšie zverejnenie informácií týkajúcich sa Tamerlana Carnajeva v 23-stránkovom spise je reakciou na žiadosti advokátov jeho mladšieho brata, ktorí sa snažia vyšetrovateľov dotlačiť k tomu, aby im poskytli materiály týkajúce sa trestnej činnosti staršieho z páchateľov útoku v Bostone. 

Právnici mladšieho z bratov Carnajevovcov argumentujú, že Tamarlanova spoluvina na vraždách vo Walthame by mohla byť poľahčujúcou okolnosťou v Džocharovej kauze. Prokuratúra však oznámila, že sprístupnenie spisových materiálov jeho obhajcom by mohlo ohroziť prebiehajúce vyšetrovanie trojnásobnej vraždy.

Obaja súrodenci, pôvodom etnickí Čečenci, sú podozriví, že 15. apríla nastražili a aktivovali dve podomácky vyrobené bombové nálože v cieľovej rovinke Bostonského maratónu. O život prišli traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia.

Obaja páchatelia sa neskôr skrývali, pričom starší Tamerlan v prestrelke s políciou v meste Watertown neďaleko Bostonu utrpel smrteľné zranenia. Jeho mladšieho brata Džochara sa policajtom podarilo po celodennom pátraní dolapiť. Džocharovi Carnajevovi v prípade uznania viny hrozí trest smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona