Podľa profesora Krčméryho porazíme koronavírus približne o 120 dní, dôležitá však bude vakcinácia

NETKY.SK • 7 Október 2020, 14:26 • 2 min
Podľa profesora Krčméryho porazíme koronavírus približne o 120 dní, dôležitá však bude vakcinácia

Slovensko sa aktuálne nachádza v druhej vlne pandémie nového koronavírusu. Aj napriek tomu, že počty infikovaných rastú, odborník upozorňuje, že pandémia tu nebude večne. V mimoriadnej relácii Druhá vlna odvysielanej na RTVS odborník uviedol, že epidémiu sa na Slovensku podarí poraziť približne za 120 dní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V relácii Krčméry zdôraznil, že strategickou úlohou vlády, odborníkov a zdravotníkov je, aby sme prešli pandémiou s čo najmenšími ujmami, kým nebude k dispozícii účinná vakcína.

 

Čo v praxi znamená, že Slovensko nesmie poľaviť z karanténnych a hygienicko-bezpečnostných opatrení. Priblížil, že aktuálny nárast prípadov očakávali.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku pribudol rekordný počet prípadov, Matovič nevylúčil ďalšie sprísňovanie opatrení

 

Slovensko koronavírus zvládne

Vysvetlil, že epidémie majú tri fázy, pričom aktuálne sa nachádzame v tzv. second peak, teda v druhom vrchole pandémie. Za momentálne najdôležitejšie považuje, aby sa Slovensku podarilo udržať počty infikovaných na čo najnižšej úrovni a zamedzili nekontrolovateľnému šíreniu vírusu. 

 

img

 

„Potrebujeme udržať zdravotnícky systém stodvadsť dní, kým nebude vakcína,“ vysvetlil v mimoriadnej relácii profesor.

 

Krčméry podotkol, že aktuálne by sa mali Slováci chrániť najúčinnejšími karanténnymi opatreniami. Teda poctivo nosiť rúškoprekrývať si nos aj ústa, dodržiavať sociálny dištanc a pravidelne si umývať rukyV neposlednom rade by sa mali infikované osoby izolovať od ostatných. 

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič: COVID-19 nás prebral z letargie, Európa potrebuje jednotný trh

 

Nedôvera v očkovanie

Profesor povedal, že vakcína je veľmi dôležitá, pretože sa ňou dokázali eliminovať choroby ako tetanus, kiahne, detskú obrnu či čierny kašeľ.

 

Na nedôveru ľudí očkovať sa odborník zareagoval tým, že mnohí z nás majú v sebe minimálne 10 vakcín, pretože nás naši rodičia nechali zaočkovať a takmer tieto choroby už pomaly ani nepoznáme. Teiž zdôraznil, že Slovensko má jeden z najlepších vakcinačných programov v Európe.

 

img

 

Karanténne opatrenia a vakcinácia

Pripomenul tri veľké celosvetové epidémie, ktoré sa v posledných rokoch podarilo úspešne poraziť. Vďaka karanténnym opatreniam a vakcíne sa podarilo potlačiť epidémiu ziky v Južnej Amerike, žltú zimnicu či ebolu v Afrike.

 

„Prečo by sme sa teda mali do budúcnosti pozerať so strachom či obavami, že táto vakcína bude výnimkou?,“ zdôraznil Krčméry. Odborník uviedol, že vakcína je ako svetlo na konci tunela, ktorá nás vyvedie z tejto pandémie.

 

Infektológ Peter Sabaka v relácii vyjadril nádej, že v čase kedy budeme mať k dispozícii účinnú vakcínu, sa dá zaočkovať viac ako 40 percent Slovákov, ako ukázal posledný prieskum.

 

img

 

„Ľudia budú vidieť, že vakcína je účinná, že ľudia, ktorí sa vakcinovali, nemali vedľajšie účinky. Je dôležité ľuďom vysvetľovať, ako je vakcína prospešná a ako je ničivé toto ochorenie,“ prízvukuje lekár, ktorý sa stará o infikovaných pacientov s najťažším priebehom ochorenia. 

 

Dodal, že zdravotníckemu personálu by obzvlášť v čase chrípkového obdobia pomohli rýchle antigénne testy, ktoré sa momentálne zavádzajú do klinickej praxe.

 

Dôvodom je, aby zdravotníci vedeli, kam majú pacienta s príznakmi zaradiť, či má byť umiestnený do červenej zóny, kde sú hospitalizovaní ľudia s COVID-19, alebo na iné oddelenie. Zdôranil, že v takýchto prípadoch by o tom vedeli rozhodnúť iba v priebehu 15 minút. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies