Podľa producentov mlieka sú nákupné ceny na Slovensku príliš nízke

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 13:13 • 2 min
Podľa producentov mlieka sú nákupné ceny na Slovensku príliš nízke

BRATISLAVA - Slovenskí producenti surového kravského mlieka so znepokojením sledujú vývoj na trhu s mliekom. Napriek tomu, že sa ceny mliečnych komodít, najmä masla a smotany, na európskych a svetových trhoch pohybujú na historických maximách, do ceny suroviny sa to na Slovensku zatiaľ nepremietlo.

slovakia

left justify in out

Priemerná nákupná cena mlieka dosiahla na Slovensku úroveň 29,86 eurocentu za kilogram mlieka a za posledných päť mesiacov sa zvýšila o necelé tri štvrtiny centu na kilogram.

„Okrem toho je veľmi smutné, že musíme aj naďalej konštatovať, že slovenskí prvovýrobcovia dostávajú za kilogram mlieka o 3 centy menej ako ich európski kolegovia,“ vyhlásili mliekari. Napriek tomu, že produkcia mlieka výrazne klesá a mlieka je nedostatok, nákupné ceny prakticky stagnujú. Prvovýrobcovia mlieka čakajú aj na pozitívny signál zo strany štátu, ktorý by deklaroval ochotu finančne ich podporiť.

SZPM tiež pripomína, že producenti mlieka majú za sebou ekonomicky ťažký rok, ktorý ich opäť dostal do červených čísel. Preto v nadväznosti na signály z európskeho a svetového trhu, ktorý avizuje pokles produkcie mlieka a stúpajúce ceny, slovenskí producenti očakávajú výraznejší nárast nákupnej ceny surového kravského mlieka v porovnaní s doterajším obdobím.

„V prípade, že sa na domácom trhu s mliekom nezlepšia podmienky a prvovýrobcovia nedosiahnu príjmy, ktoré im pokryjú náklady, Slovensko musí byť pripravené na ďalší pokles produkcie tejto strategickej suroviny, v lepšom prípade na jej vývoz do zahraničia,“ upozornil zväz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies