Podľa producentov by sa krízová situácia s mliekom mala riešit v Bruseli

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 15:05 • 2 min
Podľa producentov by sa krízová situácia s mliekom mala riešit v Bruseli

KEŽMAROK – Slovenskí producenti mlieka a mliečnych výrobkov tvrdia, že by sa mala nájsť cesta na pomoc poľnohospodárom na preklenutie krízového obdobia. Problém by sa však mal riešiť najmä v Bruseli. Uviedli to dnes na stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom v Tatranskej mliekarni v Kežmarku.

slovakia

left justify in out

„Slovensko určite nevyrieši prebytky mlieka. Komplexné riešenia by sa mali prijímať ale v Bruseli,“ uviedol generálny riaditeľ Tatranských mliekarní Ľubomír Valčuha.

 

Kiska povedal, že na stretnutí sa rozoberala predovšetkým téma mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku. „Z pohľadu historického vývoja pohybu ceny mlieka nie sme v jednoduchom období, aby sme udržali farmárov a podporili stavy hovädzieho dobytka, aby sme to udržali a nepustili náš slovenský trh. Ak ho raz pustíme, tak sa to ťažko vráti späť. Tatranské mliekarne vyrábajú výhradne slovenské mlieko, majú zmluvy s farmármi a družstevníkmi zo širokého okolia a čelia dovozu zahraničných výrobkov,“ informoval prezident.

 

Situácia na Slovensku sa podľa slov Valčuhu žiadnym spôsobom nezlepšuje. „Dá sa povedať, že sa zhoršuje. My ťažíme z toho, že máme široký sortiment výrobkov. Damping cítime najmä pri trvanlivých výrobkoch. Dúfame, že vývoj bude v najbližšom období stabilizovaný,“ uviedol generálny riaditeľ mliekarne. Ako doplnil, spoločnosť nakupuje mlieko za 0,31 eura od slovenských producentov a pritom môže dovážať mlieko za 0,17 eura z Nemecka.

 

„Išlo by však o krátkodobú záležitosť. Keď niekto pochopí, že potrebujete mlieko, tak by sa tá cena menila. Staviame na našich poľnohospodároch a urobíme všetko pre to, aby oni vydržali pri mlieku,“ dodal Valčuha s tým, že je v ich záujme, aby sa mlieko na Slovensku vyrábalo.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies