Podľa prieskumu starší ľudia sú najviac týraní vo svojich rodinách

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 15:25 • 2 min
Podľa prieskumu starší ľudia sú najviac týraní vo svojich rodinách

PRIEVIDZA - Starší ľudia sú najviac týraní a zle s nimi zaobchádzajú predovšetkým ich príbuzní priamo v rodinách. Predstavuje to až 64,8 %. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na Slovensku na vzorke 375 respondentov v uplynulých mesiacoch urobilo Fórum pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi.

slovakia

left justify in out

 „Formou anonymných dotazníkov sme oslovili starších ľudí, seniorov vo veku od 55 do 80 rokov vo všetkých regiónoch. Medzi nimi bolo 155 mužov a 220 žien. Z nich dve tretiny bývajú v menších alebo väčších mestách,“ vysvetlila prezidentka FpPS Ľubica Gálisová. Výsledky sú podľa nej alarmujúce. Až viac než 90 % respondentov potvrdilo, že majú informácie o týraní starších ľudí a viac než 80 % sa s niektorou formou týrania priamo stretlo vo svojom okolí alebo zlé zaobchádzanie zažili na svojej koži. Okrem rodiny sa týranie v rôznych podobách vyskytuje tiež v domovoch dôchodcov a domovoch sociálnych služieb (21 %) a v zdravotníckych zariadeniach (2,53 %). 
     

„V domácnostiach ide najviac o citové, psychické násilie. Predstavuje viac než 88 percent. Veľmi často sa vyskytuje finančné násilie v podobe nátlaku na prepis majetku na potomkov, ale aj snaha dostať sa k peniazom z ich dôchodku. Až v 50 % sa to deje dokonca v súvislosti s fyzickým násilím alebo jeho hrozbou. Respondenti nám v dotazníkoch označili aj iné formy, ako je obmedzovanie pohybu. To znamená, že starších niekde zamykajú v byte a tak ich izolujú od okolia a obmedzujú im kontakt s inými ľuďmi. Vyskytujú sa tiež prípady ukladania rôznych trestov, obmedzovania stravy a podobne,“ informovala Gálisová.
     

Ako ukázal prieskum v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach, je to tiež psychické týranie, aj snaha o finančné vydieranie. Často ide aj ponižovanie, nedôstojné zaobchádzanie, nedodržiavanie hygienických potrieb, no tiež neprimerané zdravotné ošetrenie, podávanie hypnotík a utišujúcich liekov a iné.
     

„Skutočnosť, že týranie starších ľudí je vážnym problémom, sme zistili pri stretnutiach a diskusiách so seniormi, ale najmä na základe bezplatnej senior linky, ktorú sme zriadili v roku 2009. Denne sa nám dve - tri staršie osoby sťažujú na zlé zaobchádzanie a chcú, aby sme im pomohli alebo aspoň dali radu, čo majú robiť,“ hovorí Edita Flimelová, ktorá Senior linku obsluhuje. 
     

„Zatelefonovali napríklad starší manželia a sťažovali sa na svojho dospelého 27-ročného syna. Zobral si veľa pôžičiek od nebankových subjektov, ale nikde nepracoval, ani nemal snahu nájsť si zamestnanie. Nechal sa živiť rodičmi, dokonca predával ich majetok, snažil sa získať aj ich dom. Dokonca v snahe pomôcť synovi si zobrali aj pôžičku 13.000 eur, aby mu po mohli splatiť dlhy. Odôvodňovali to, že predsa je to ich syn. Druhý prípad mi utkvel v pamäti, keď sa v telefóne ozvala matka, ktorá sa nechala nahovoriť a prepísala svoj byt na dcéru. Tá však začala podnikať a aby získala pôžičku, ručila ju bytom. Po čase však prišiel exekútor a matka zostala na ulici. V podobných prípadoch apelujem na rodičov, aby sa nenechali vydierať deťmi a už vôbec by im nemali odovzdať svoj majetok. V kritických prípadoch sa však musia obrátiť aj na políciu,“ uviedla operátorka Senior linky.
     

Prezidentka Gálisová zdôraznila, že prieskum bol pilotným projektom FpPS, ktorý otvára priestor na diskusiu. Preto jeho výsledky poslali na Radu vlády SR pre seniorov, oboznámili s nimi aj poslancov Európskeho parlamentu a aj predstaviteľov AGE - európskej platformy pre seniorov, pretože podobné problémy majú aj v iných krajinách Európskej únie. „Populácia starne, je teda dôležité, aby sa tieto otázky začali čím skôr riešiť nielen na miestnej, ale tiež z celoeurópskeho pohľadu,“ uzavrela Gálisová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies