Podľa prieskumu Slováci si najčastejšie berú pôžičky na nové spotrebiče

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 16:29 • 2 min
Podľa prieskumu Slováci si najčastejšie berú pôžičky na nové spotrebiče

BRATISLAVA - Slováci sa najčastejšie zadlžujú pre nákup domácich spotrebičov. V internom prieskume medzi klientmi spoločnosti Kruk, ktorá sa zaoberá správou pohľadávok, to v apríli tohto roka uviedlo 22 % respondentov.

slovakia

left justify in out

Druhým najčastejším dôvodom, pre ktorý si ľudia berú pôžičku, je rekonštrukcia bytu s podielom 21 % opýtaných. Splátky starších pôžičiek uviedlo 13,7 % respondentov.

 

Finančné čiastky, ktoré si ľudia za týmito účelmi požičiavajú, pritom nebývajú podľa firmy Kruk nízke. Viac ako polovica opýtaných, teda 56 %, dlží viac ako 360 eur. U štvrtiny respondentov presahuje dlžná čiastka 1 800 eur a 16 % zadlžených osôb si požičalo viac ako 3 600 eur. Pri nižších pôžičkách hrozí podľa Kruku nebezpečenstvo naakumulovania niekoľkých menších pôžičiek, ktoré dlžník nie je schopný splácať. Naopak, pri vyšších pôžičkách je rizikom dĺžka splácania, pretože dlhodobo zaťažujú finančný rozpočet domácnosti. 

 

Podľa výsledkov výskumu, ktorý pre Kruk prostredníctvom dotazníkov v novembri minulého roka uskutočnila agentúra Focus na vzorke 1 014 respondentov, môže byť dôvodom pomerne vysokých pôžičiek neuvážené správanie ľudí pri nakupovaní. Rozhadzovanie je po strate zamestnania druhou najčastejšou príčinou zadlženosti. Uviedlo to 37 % opýtaných. "Šestnásť percent ľudí vidí dôvod zadlženosti v neuvážených výdavkoch a investíciách," uviedla Veronika Kuřinová zo spoločnosti Kruk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona