Podľa prieskumu by sa dve tretiny účtovníkov radi vyhli ručnému prepisovaniu faktúr

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 15:30 • 2 min
Podľa prieskumu by sa dve tretiny účtovníkov radi vyhli ručnému prepisovaniu faktúr

BRATISLAVA - Ručné prepisovanie faktúr sa na Slovensku považuje za jednu z najväčších záťaží v administratíve menších firiem a účtovníkov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu servisnej spoločnosti Datamolino, ktorý sa uskutočnil v máji na vzorke vyše 240 respondentov.
     

Vysokú záťaž spôsobuje účtovníkom a podnikateľom aj kontrola prepisovaných dát či vyhľadávanie faktúr v archíve. Až dve tretiny opýtaných uviedli, že papierové faktúry u nich tvoria viac ako 80 % a rovnaký počet sa vyslovil, že by uvítal aplikáciu schopnú optimalizovať ich náklady.
     

"Ručné prepisovanie faktúr prináša so sebou chyby a podnikatelia strácajú čas i peniaze, ktoré by mohli využiť efektívnejšie. Dnes existujú cenovo dostupné webové riešenia aj pre malé a stredne veľké firmy, ktoré ich od manuálneho spracovávania faktúr odbremenia, popritom zabezpečia prehľadný archív a zjednodušia tak komunikáciu medzi nimi a účtovníkmi," uviedol riaditeľ spoločnosti Andrej Glézl.
     

Podľa švajčiarskej štúdie o elektronickej fakturácii Billentis Report 2014 sa v Európe ročne vystaví približne 35 miliárd faktúr a bločkov. Len tretina z tohto množstva sa spracuje elektronicky. Jej autori vypočítali, že náklady na spracovanie faktúry vrátane papiera, zasielania poštou, archivácie a pracovnej sily sa pohybujú medzi 5 až 15 eurami v závislosti od krajiny. Štúdia konštatuje, že automatické spracovanie faktúr má potenciál ušetriť podnikateľom 60 až 80 % nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona