Podľa prezidentky SR je unikátne, ako sa Slovensko chráni proti koronavírusu

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 06:18 • 2 min
Podľa prezidentky SR je unikátne, ako sa Slovensko chráni proti koronavírusu

BRATISLAVA - To, ako sa Slovensku darí držať pod kontrolou nový koronavírus, je unikátne aj vo svetovom meradle. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na svetovej úrovni

Čísla o počte nakazených ochorením COVID-19 z posledných dní sú podľa hlavy štátu na Slovensku povzbudivé. "Sme na svetovej špičke, pokiaľ ide o spôsob, akým sa Slovenku zatiaľ podarilo vyrovnať s novým koronavírusom," uviedla. Slovo "zatiaľ" je však podľa prezidentky namieste, pretože Slovensko ešte zďaleka nie je "za vodou" z hľadiska celkovej porážky vírusu. "Stále totiž nie je vyvinutá vakcína a účinné lieky," podotkla.

 

img

 

Skoré riešenia a disciplinovanosť

Opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktoré hlava štátu hodnotí ako odvážne, prišli skoro, boli podľa Čaputovej disciplinovane dodržiavané občanmi, a to malo veľký efekt. Občanom SR sa preto poďakovala za ich solidaritu a disciplinovanosť. Vyzdvihla tiež ľudí prvého kontaktu ako sú predavačky, opatrovateľky, lekári, zdravotné sestry, policajti či vojaci.

 

img

 

Postupné uvoľňovanie opatrení 

Úvahy o uvoľňovaní opatrení na Slovensku považuje prezidentka za legitímne. Ako však tvrdí, odpovedať by na to mali odborníci, nie politici. Ak odborníci uvoľňovanie neodporučia, podľa Čaputovej by aj mali vysvetliť a uviesť relevantné argumenty prečo zotrvať v "tuhšom zovretí".

 

Obete násilia

Prezidentka sa vyjadrila aj o obetiach domáceho násilia. Pozornosť upriamila na inštitút vykázania, pri ktorom z obydlia nie je políciou vykázaná obeť, ale násilník. Obeť má možnosť následne podľa prezidentky do desiatich dní podať návrh na súd. So spracovaním návrhu vedia právne pomôcť viaceré inštitúcie.

 

img

 

Ak súd žiadosti vyhovie, vydá predbežné opatrenie a páchateľ sa nemôže k svojej obeti priblížiť. Prezidentka upozornila i na domáce násilie páchané na deťoch, aj tu vyzvala verejnosť k všímavosti čo sa deje v ich susedstve a k ohlasovaniu takýchto činov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies