Podľa prezidentky Čaputovej sa už situácia ako v DSS Pezinok nesmie zopakovať

NETKY.SK • 16 Apríl 2020, 07:08 • 2 min
Podľa prezidentky Čaputovej sa už situácia ako v DSS Pezinok nesmie zopakovať

BRATISLAVA - Situácia z Domova sociálnych služieb (DSS) a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, kde bolo v uplynulých dňoch pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19 a traja ľudia ochoreniu podľahli, sa už nesmie zopakovať v žiadnom domove pre seniorov. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že je preto potrebné urobiť všetko, čo je v našich silách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prezidentku situácia v DSS Pezinok zasiahla 

"Správa o obetiach zo sociálneho zariadenia pre seniorov ma veľmi zasiahla. Nielen preto, že sama v Pezinku žijem a že v tomto zariadení istý čas žila aj moja stará mama, ale hlavne preto, že obeťami sú tí najzraniteľnejší z nás a infikovaní sú aj tí, ktorí sa o nich v neľahkej situácii a s nasadením starajú," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Vyjadrila zároveň úprimnú sústrasť pozostalým.

 

img

 

Varovanie pred COVID-19

Vírus je podľa Čaputovej neviditeľný a môže udrieť nečakane, ľudia sa mu však, ako tvrdí, môžu brániť maximálnou zodpovednosťou, starostlivosťou a disciplínou. "Pretože akékoľvek zlyhanie či zanedbanie povinností môže mať fatálne dôsledky," podotkla hlava štátu.

 

Takmer všetci klienti DSS otestovaní 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) vo včerajších hodinách informoval, že v DSS v Pezinku boli už otestovaní všetci klienti aj personál okrem jednej osoby, ktorá je na PN. "Z celkového počtu 62 zamestnancov bolo pozitívne testovaných doteraz deväť," uviedol s tým, že ešte nie sú známe všetky výsledky. Personál s pozitívnym výsledkom má nariadenú domácu izoláciu. Z celkového počtu 93 klientov bolo 55 pozitívnych, 32 negatívnych a na šesť vzoriek sa ešte čaká. Hospitalizovaných bolo 17 klientov.

 

img

 

Krízová situácia od 11.4.

DSS Pezinok na Hrnčiarskej ulici je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. Minister apeloval na pracovníkov takýchto zariadení, aby v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 nenastupovali do služby, nahlásili svoje podozrenie a nechali sa otestovať.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona