Podľa prezidenta Kisku by sa financovanie školstva malo zmeniť

NETKY.SK • 28 November 2015, 12:40 • 2 min
Podľa prezidenta Kisku by sa financovanie školstva malo zmeniť

ŠTRBSKÉ PLESO – Prezident SR Andrej Kiska dnes počas 7. zjazdu Odborových zväzov pracovníkov školstva a vedy na Štrbskom Plese konštatoval, že školstvo musí byť postavené ako priorita vlády i celej spoločnosti a zmeniť by sa mal systém jeho financovania. „Je úlohou všetkých nás, ale predovšetkým tých, ktorí tvoria rozpočet, to je parlamentu a vlády, aby školstvo bolo financované tak, aby mohlo napĺňať svoje úlohy,“ zdôraznil Kiska.

slovakia

left justify in out

Komplexná otázka financovania školstva podľa neho zahŕňa viacero aspektov, od celkovej sumy, ktorá je na naň vyčlenená, až po jeho zjednotenie. „Dnes sú školy financované z rôznych ministerstiev. Ja tomu absolútne nerozumiem, prečo niektoré osemročné gymnáziá spadajú pod ministerstvo vnútra. Treba vyčleniť jasný balík peňazí, treba v tom spraviť poriadok a v neposlednom rade tak často opakované financovanie závislé od počtu študentov, ktoré vytvára veľmi nepriaznivé javy, či na gymnáziách, na stredných, vysokých školách i univerzitách, treba opätovne prehodnotiť,“ upozornil prezident s tým, že v školstve na Slovensku dnes panuje chaos a to treba zmeniť.

 

V diskusii so školskými odborármi práve téma zákona o financovaní na žiaka veľmi rezonovala. Podľa viacerých by sa toto financovanie malo vrátiť k pôvodnému systému. „Súhlasím s tým, financovanie na hlavu je postavené na hlavu. To je niečo, čo je absolútne postavené proti mnohým základným princípom dobrého školstva. Som na to veľmi kritický, aj s pánom ministrom som o tom diskutoval a viem, že sa pripravuje nový zákon, ktorý by mal byť hlavne o vysokých školách. Ja som presvedčený, že toto musí byť zmenené,“ uviedol v diskusii Kiska.

 

Počas svojho príhovoru k učiteľom konštatoval, že z témy školstva je on osobne veľmi smutný. Dôvodom je predovšetkým to, že slovenská spoločnosť stratila úctu a rešpekt k učiteľom a k vzdelávaniu ako takému. „Tento rešpekt a úcta nám chýba často aj od štátu, od tých, ktorí školstvo ako také formujú a mali by mu dať smer. Veľa zahraničných firiem, ktoré podnikajú na Slovensku, si najviac cenia vzdelanie našich ľudí. To, prečo tu máme tých zamestnávateľov, prečo klesá nezamestnanosť, prečo sa našej ekonomike darí, závisí od kvality našich ľudí. To, akí sú kvalitní ľudia, zase závisí predovšetkým od učiteľov, ale aj od nepedagogických zamestnancov. Oni formujú to, aký bude mať mladý človek vzťah k svojmu povolaniu a aké povolanie si vyberie,“ dodal prezident.

 

Počas diskusie sa dotkol aj problematiky špeciálneho školstva. Odborári žiadali prezidenta, aby podporil tento druh vzdelávania. „Aby sme nezničili niečo, čo nám závidia vo svete, neurobme niečo, čo sme urobili odbornému školstvu a teraz cez duálne vzdelávanie to chceme napraviť,“ zdôraznila počas diskusie jedna zo školských odborárok.

 

„Obaja moji rodičia boli učitelia, mama dokonca riaditeľkou špeciálnej školy. Nedávno som bol v Levoči v špeciálnej škole pre nevidiace deti, veľa sme hovorili aj o integrácii. Absolútne som pochopil, že skutočne v normálnej škole sa, žiaľ, nedá dosiahnuť to, čo sa dá dosiahnuť v tej špeciálnej. Čelíme však problému najmä v dedinách, kde sú rómske deti. Je tu taká tendencia veľmi jednoduchým kľúčom žiakov presúvať do špeciálnych škôl. Ja som pochopil, že pokiaľ dieťa raz nastúpi do špeciálnej školy, má veľmi malú pravdepodobnosť dostať sa späť na normálnu. To v praxi potom vedie k tomu, že nemôžu dosiahnuť vyššie vzdelania a ťažšie sa zamestnajú. Špeciálne školy majú nezastupiteľné miesto v našej spoločnosti, dokážu poskytnúť deťom niečo, čo v normálnej škole nejde,“ uzavrel Kiska.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona