Podľa poslancov hnutia OĽaNO-NOVA si v nedeľu zaslúži voľno každý

NETKY.SK • 2 November 2016, 12:03 • 2 min
Podľa poslancov hnutia OĽaNO-NOVA si v nedeľu zaslúži voľno každý

BRATISLAVA - Podľa poslancov za hnutie OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku a Anny Verešovej si v nedeľu zaslúži voľno každý. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Poslanci podporujú rozšírenie možnosti zamestnancov mať v nedeľu a počas sviatkov pracovné voľno a zároveň podporujú reguláciu nedeľného predaja.

 

Myslia si, že Slováci trávia v práci viac času ako väčšina obyvateľov Európskej únie, pričom vo vyspelých európskych krajinách je trendom znižovanie rozsahu pracovného času – menej hodín denne, resp. menej dní v týždni.

 

"Nechceme hneď podávať návrh zákona, keďže máme skúsenosť, že opozičné návrhy sú nepriechodné a mohli by sme tým zablokovať rokovanie o tejto veci na šesť mesiacov. Ako predseda poslaneckého klubu hnutia preto vyzývam zástupcov poslaneckých klubov demokratických strán, aby sme čo najskôr rozbehli poctivú diskusiu a rokovania o najvhodnejšej regulácii nedeľného predaja a o nedeľnej práci na Slovensku," poznamenal Vašečka.

 

"Nedeľný obed s rodinou si musí pravidelne odpúšťať každý piaty Slovák, pretože nedeľu trávi pravidelne v práci – najviac zo všetkých európskych krajín - až 19,7 percenta Slovákov. Slováci odpracujú týždenne v priemere druhý najdlhší čas. A ako by to nestačilo, sú rekordérmi v práci v noci. Pravidelne na "nočnú" chodí každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík Európskej únie. Len pre zaujímavosť, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci pracuje len 1,5 percenta zamestnancov," vysvetlila Verešová.

 

Ďalej zdôraznila, že trend v Európe je, čo sa týka práce počas nedele a štátnych sviatkov, iný. "Počas sviatkov sú obchody a banky zvyčajne zatvorené. Čo sa týka obmedzenia alebo priamo zákazu nedeľného predaja, tu nám môže ísť príkladom veľký počet vyspelých európskych krajín ako Nórsko, Fínsko, Nemecko, Veľká Británia, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko, Rakúsko. Napríklad vo Fínsku sú obchody zo zákona v nedeľu zatvorené. Výnimkou je predvianočná sezóna, november a december. V Nórsku podľa zákona o otváracích hodinách majú byť obchody, ktoré predávajú tovar, v nedeľu a počas štátnych sviatkov zatvorené," konštatovala poslankyňa s tým, že ak sa chce Slovensko priblížiť k týmto vyspelým krajinám, malo by nedeľný predaj zakázať alebo aspoň prísnejšie regulovať, keďže podľa nej ľudia majú na voľnú nedeľu právo.

 

Hnutie OĽaNO-NOVA už v minulosti predkladalo riešenie obmedzenia nedeľného predaja od soboty 22.00 h do nedele 14.00 h.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona