Podľa poslanca Gála sa protiteroristický balík dotýka každého

NETKY.SK • 29 November 2015, 13:52 • 2 min
Podľa poslanca Gála sa protiteroristický balík dotýka každého

BRATISLAVA - Balík protiteroristických opatrení je tu pre bezpečnosť občanov, ide o reakciu na teroristické hrozby a netýka sa bežných delikventov.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol poslanec a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Iný názor však mal Gábor Gál (Most-Híd), poslanec a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

„Tieto zákony sú tu pre ochranu a bezpečnosť občanov. Potrebujeme zareagovať na situáciu, aby sme mohli predchádzať teroristickým hrozbám, aby sme mohli spolupracovať s orgánmi iných štátov a efektívne si navzájom pomáhať, aby v celom európskom priestore, a Slovensko má byť tou výkladnou skriňou, k týmto hrozbám nedochádzalo,“ uviedol Madej.

 

Podľa neho sa navrhované opatrenia dotýkajú len osôb, ktoré sú podozrivé z trestného činu terorizmu. „Netýkajú sa ani osôb, ktoré sú podozrivé z iných trestných činov, bežných delikventov. Je to viazané na také podozrivé osoby, ktoré sú bezpečnostným rizikom z hľadiska trestného činu terorizmu. Kto kradne fľašu mlieka v obchode, nebude terorista,“ doplnil.

 

Podľa Gála Slovensko určite nemôže podceniť situáciu, nakoľko sme aj v "koalícii diablov", ako to nazval Islamský štát, a treba preto reagovať. Podľa neho sú však opatrenia prijímané narýchlo. „Stretávajú sa nám tu dve základné práva, a to právo na osobnú slobodu a právo na bezpečný život. Musíme byť veľmi opatrní,“ skonštatoval.

 

Strana Most-Híd si podľa neho vie predstaviť určité zmeny, ale budú opatrní. „Potrebujeme to rozmeniť na drobné,“ povedal na margo balíka návrhov.

 

Gál tvrdí, že navrhované opatrenia sa dotknú každého občana. „Celým balíkom sa nesie to, že sa nezameriava len na teroristov, ale všeobecne. Policajný zbor bude môcť zaistiť osobu, ktorá sa nachádza na mieste, kde bude hroziť teroristický útok alebo bol teroristický útok. Každého. Bude sa to týkať každého občana, nás všetkých, nielen teroristov,“ uviedol.

 

Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslava Kadúca treba síce pochváliť vládu za promptnosť, ale vytvárať hystériu napríklad vyhláseniami, že každý moslim je terorista, považuje za nevhodné.

 

„Tie opatrenia, je ich pomerne veľa, sú tam opatrenia nevyhnutné, sú tam opatrenia, ktoré sú zbytočné,“ uviedol.

 

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby majú podľa vládneho návrhu získať v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Vláda SR odobrila balík antiteroristickej legislatívy, ktorého súčasťou je novelizácia Ústavy SR, trestných kódexov a 13 ďalších zákonov. O balíku by mali poslanci NR SR rozhodovať budúci týždeň.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona