Podľa politológa sa téma scientológie môže obrátiť aj proti Ficovi

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 13:03 • 2 min
Podľa politológa sa téma scientológie môže obrátiť aj proti Ficovi

BRATISLAVA - Andrej Kiska sa podľa politológa Jána Baránka môže Roberta Fica pýtať, prečo jeho vláda dáva dotácie firme, na čele ktorej stojí človek hlásiaci sa k scientológii.

slovakia

left justify in out

Téma scientológie sa v predvolebnom súboji môže obrátiť aj proti premiérovi a prezidentskému kandidátovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi, tvrdí politológ Ján Baránek. Občiansky kandidát Andrej Kiska sa podľa Baránka môže Fica pýtať, prečo jeho vláda dáva dotácie firme, na čele ktorej stojí človek hlásiaci sa k scientológii. "To môže byť nepríjemná otázka," povedal Baránek agentúre SITA.

 

Téma scientológie je podľa politológa určená hlavne pre kresťanských voličov, ktorých Fico má. "Oni sú vnímaví na také slová, ako je sekta," dodal Baránek. Fico chce tiež podľa neho touto témou vyvolať dojem prípadného bezpečnostného rizika. "To je druhá rovina tejto jeho komunikácie. Tá prvá je smerom k voličom, druhá je výstraha pred prezidentom, ktorý by za normálnych okolností neprešiel bezpečnostnými previerkami," myslí si. Kiskovi to podľa Baránka môže uškodiť, ak Ficove obvinenia dostatočne nevyvráti. Baránek však očakáva, že Fico prinesie aj ďalšie témy. 

 

Scientológia súvisí s dôveryhodnosťou kandidáta a tá je dôležitou témou prezidentskej kampane, tvrdí politológ Michal Horský. Viac ako téma scientológie však podľa Horského môže Kiskov voličský tábor, ktorý sa skladá aj z voličov Kňažka, Procházku, Hrušovského a Čarnogurského, osloviť otázka jeho kompetentnosti či nekompetentnosti. "Preto dialógy oboch kandidátov o kompetentnosti a pripravenosti na funkciu prezidenta budú prinajmenej tak dôležité, ak nie dôležitejšie ako téma scientológie," ukončil Horský. 

 

Premiér Fico v utorok na tlačovej besede obvinil Kisku, že má blízko k scientológii. Podľa Fica v rokoch 2002 – 2004 za vlády Mikuláša Dzurindu niekoľkým podnikateľským subjektom a fyzickým osobám bola odňatá bezpečnostná previerka v súvislosti s kontaktmi na scientologickú cirkev, “pretože bezpečnostný úrad považoval takéto kontakty za mimoriadne bezpečnostné riziko pre SR“. Dodal, že "napojenie na scientológiu je bezpečnostným rizikom v iných krajinách". Pýta sa, ako môže byť niekto prezidentom, tým, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ak má prepojenie na scientológov. Kiska poprel, že by bol scientológ a na Fica podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a krivého obvinenia. Mimoparlamentná strana OKS zároveň v utorok upozornila, že ministerstvo hospodárstva pod vedením Tomáša Malatinského poskytlo dotácie firme, na čele ktorej stojí človek hlásiaci sa k scientológii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies