Podľa politológa chce Smer na GP vlastného človeka

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 12:09 • 2 min
Podľa politológa chce Smer na GP vlastného človeka

BRATISLAVA - Rokovanie o novele zákona o organizácii ústavného súdu v skrátenom legislatívnom konaní vyvoláva podľa politológa Jána Baránka rôzne podozrenia.

slovakia

left justify in out

"Evokuje mi to podozrenie, že je tam snaha dosadiť nejakého kandidáta Smeru," povedal Baránek. Politológ nerozumie, čo sa za tých pár dní stalo, keďže premiér Robert Fico minulý týždeň avizoval, že zákon pôjde v riadnom legislatívnom procese. "Sú tu rôzne podozrenia, pretože nič sa za tých pár dní nestalo, a ak áno, tak o tom nevieme," poznamenal. Rozhodne podľa jeho slov nejde o štandardnú situáciu. "Skrátené legislatívne konanie by malo byť v akútnych prípadoch," myslí si Baránek.

Politológ Michal Horský je presvedčený, že ak sa kauza generálnej prokuratúry ťahá už dva roky, jej riešenie by malo prejsť podrobnou analýzou a diskusiou s politickými oponentmi aj verejnosťou. "Vláda však vie, že v tejto diskusii by len ťažko získala nejaké pozitívne body. Preto sa to rozhodli urýchliť," konštatoval. 

Vláda dnes schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Tým sa má vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s procesom voľby generálneho prokurátora. „Vzhľadom na závažnosť problematiky, ktorú uvedený vládny návrh novely zákona o Ústavnom súde Slovenskej republiky upravuje, navrhuje vláda prerokovať tento vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní," píše sa v schválenom vládnom návrhu. 

Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková sama navrhovala uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti. Ústavný súd SR čelí situácii, do ktorej sa dostal po námietkovej vojne, keď Jozef Čentéš a prezident republiky Ivan Gašparovič postupne namietali zaujatosť jednotlivých sudcov. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident ani Čentéš nevzniesli námietku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona