Podľa OSN aj počas vojen treba v možnej miere chrániť životné prostredie

NETKY.SK • 4 November 2016, 13:36 • 2 min
Podľa OSN aj počas vojen treba v možnej miere chrániť životné prostredie

NEW YORK - Vojna, bez ohľadu na príčiny svojho vypuknutia, vždy spôsobuje civilnému obyvateľstvu utrpenie. V čase ozbrojeného konfliktu sa v priebehu niekoľkých minút zničí to, čo budovalo niekoľko generácií obyvateľov postihnutej krajiny. Vojnový konflikt popri ľudských tragédiách a materiálnych škodách spôsobuje aj poškodzovanie životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu, ktorý pripadá na 6. novembra, sa dostal do kalendára medzinárodných dní preto, aby poukázal na skutočnosť, obsiahnutú vo svojom názve. Valné zhromaždenie OSN ho vyhlásilo 5. novembra 2001 v rezolúcii A/RES/56/4.

 

Pri tejto príležitosti VZ OSN konštatovalo, že škody spôsobené na životnom prostredí počas vojnových konfliktov narúšajú ekosystémy a ohrozujú prírodné zdroje ešte dlho po skončení bojov. Škody, zapríčinené vojnou, sa neraz rozširujú za hranice štátov a často majú dosah aj na budúce generácie.

 

VZ OSN zároveň pripomenulo Miléniovú deklaráciu, v ktorej sa zdôrazňuje nevyhnutnosť zachovania prírody v záujme budúcnosti ďalších generácií a také správanie sa ľudí, aby sa zaistila ochrana spoločného životného prostredia.

 

Nie vždy sa dá počas vojny vyhnúť škodám na životnom prostredí. Avšak neraz sa im dá predchádzať, keby sa aspoň v minimálnej miere venovala pozornosť životnému prostrediu a bojujúce strany mali záujem neničiť ho.

 

Znepriatelené bojujúce strany nesú zodpovednosť za dodržiavanie medzinárodných noriem a dohôd, akými napríklad sú Ženevské konvencie. Niektoré z noriem, napríklad zákaz zámerného zničenia poľnohospodárskych fariem, majú ekologickú orientáciu. Požiadavka neničiť počas ozbrojeného konfliktu to, čo predstavuje životné prostredie, sa v súčasnosti nedodržiava.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies