Podľa ornitológov je bocian vtákom roka 2014

NETKY.SK • 21 Január 2014, 16:23 • 2 min
Podľa ornitológov je bocian vtákom roka 2014

BRATISLAVA - Bociana bieleho vyhlásili ornitológovia za vtáka roka 2014, informoval hovorca organizácie SOS/ BirdLife Slovensko Ján Gúgh. V priebehu tohto roka budú zároveň naši ornitológovia bocianov monitorovať. Skúmať budú aj ich počty.

slovakia

left justify in out

Projekt Vták roka organizuje Slovenská ornitologická spoločnosť v spolupráci so slovenskou pobočkou medzinárodnej organizácie BirdLife. Účelom projektu je upozorniť na ohrozené vtáčie druhy žijúce v blízkosti ľudí. „Hlavnými príčinami ohrozenia bocianov sú najmä ľudské aktivity," vysvetľuje Gúgh. "Množstvo bocianov hynie v dôsledku zásahu elektrickým prúdom na stĺpoch smrti. Na bociany vplýva aj zmena využívania krajiny, ktorá zasiahla negatívne populáciu bocianov najmä v minulosti. Pred 60 rokmi nastal v dôsledku rôznych faktorov úbytok bocianov až o polovicu." V rámci projektu organizujú aj ekovýchovný program Bocian, ktorý má za úlohu vzbudiť záujem o bociany u školákov.

Bocian biely je sťahovavý vták. Zimu trávi väčšinou v strede a na juhu Afriky a do Európy sa vracia v jarných mesiacoch. Pôvodne hniezdil prevažne v lužných lesoch. V súčasnosti pre ich nedostatok využívajú bociany aj komíny budov, elektrické stĺpy alebo iné zariadenia v blízkosti ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies