Podľa odhalených dokumentov od Snowdena mala NSA sledovať používateľov Bitcoinu

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 09:27 • 2 min
Podľa odhalených dokumentov od Snowdena mala NSA sledovať používateľov Bitcoinu

Zverejnené dokumenty Edwarda Snowdena ukazujú, že americká vláda má isté prepojenie s kryptomenou Bitcoin. Utajované dokumenty dokazujú, že americká agentúra pre národnú bezpečnosť (NSA) v skutočnosti vedie v celosvetovom meradle záznamy o používateľoch Bitcoinu. Dokazuje to správa, ktorá sa objavila už v marci 2013.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V skutočnom štýle špionážnej agentúry je správa vyplnená kódovými názvami a číslami, ako aj katalogizácia a krížové odkazovanie na dáta, ktoré im v konečnom dôsledku pomohli sledovať používateľov Bitcoinov. NSA nazvala svoj špionážny projekt Oakstar a jeho počiatočné zameranie bolo na boj proti terorizmu.

 

Nezdá sa však, že NSA náhodne zacielila na ľudí. Zdá sa, že sledovali skupiny ľudí, ktoré používali úroveň anonymity, ktorú umožňujú bitcoinové transakcie na tajné účely. Malo ísť o činnosti súvisiace s praním špinavých peňazí.

 

NSA zdanlivo využíva sofistikované nástroje, ktoré má americká špionážna agentúra k dispozícii na zhromažďovanie a analýzu internetových údajov. Tieto nástroje sa nazývajú aj super softvérový program, ktorý chráni totožnosť používateľov.

 

Bitcoin bol jednou z troch vecí, ktoré boli sledované. Okrem neho sledovali aj spoločnosť Liberty Reverse, ktorá bola podozrivá z prania špinavých peňazí. Bitcoin však nie je najanonymnejšou kryptomenou na trhu.

 

Prístup k sieti

 

Zatiaľ čo blockchain je verejná kniha, NSA sa tam nezastavila. Očividne získali prístup k používateľským počítačovým systémom, odkiaľ zhromažďovali informácie ako sú heslá, adresy, prístupy k médiám. Získavali aj osobné údaje, ako sú fakturačné údaje a adresy IP.

 

Pokiaľ ide o načasovanie odhalenia, môže ísť len o náhodu. Bez ohľadu na to, čím viac sa vláda snaží dostať do popredia v oblasti blockchainu, tým viac sa zdá, že len posilňuje kryptokomunitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Erika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies