Prezidentské voľby v Srbsku vyhral Aleksandar Vučič

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 07:01 • 2 min
Prezidentské voľby v Srbsku vyhral Aleksandar Vučič

BELEHRAD - Víťazom nedeľňajších prezidentských volieb v Srbsku sa už v prvom kole stal súčasný premiér Alexandar Vučič, ktorý získal 55,1 percenta odovzdaných hlasov. Na základe oficiálnych, takmer kompletných výsledkov to dnes potvrdila srbská štátna volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste skončil s výrazným odstupom liberál Saša Jankovič, ktorého pri 91 percentách sčítaných hlasov podporilo 16,27 percent voličov. Najväčším prekvapením srbských prezidentských volieb bol so ziskom 9,4 percenta hlasov študent a politický aktivista Luka Maksimovič, ktorý sa kampane zúčastnil z recesie.

 

Za najväčšie sklamanie volieb pokladajú pozorovatelia výsledok bývalého srbského ministra zahraničných vecí a predsedu Valného zhromaždenia OSN Vuka Jeremiča, ktorému odovzdalo svoj hlas len 5,6 percenta hlasov. Ešte horšie dopadol ultranacionalista Vojislav Šešelj, ktorý oslovil len necelých 4,5 percenta voličov.

 

Súčasný srbský prezident Tomislav Nikolič sa mohol uchádzať o svoje druhé funkčné obdobie, rozhodol sa však v týchto voľbách už nekandidovať.

 

Vučič je srbským premiérom od roku 2014 a po víťazstve v prezidentských voľbách zostane v tejto funkcii ešte dva mesiace. Nikoličovo funkčné obdobie sa skončí 31. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona