Podľa odborníkov potrebujú nemocnice na Slovensku kvalitných zamestnancov

NETKY.SK • 17 Október 2019, 08:20 • 2 min
Podľa odborníkov potrebujú nemocnice na Slovensku kvalitných zamestnancov

BRATISLAVA - Aby bola zdravotná starostlivosť našich nemocníc na vysokej úrovni, dostupnosť kvalitných zamestnancov musí byť preto v slovenskom zdravotníctve prioritou. Uviedli to riaditelia víťazných nemocníc z piateho ročníka ocenenia Nemocnica roka 2019, ktoré organizuje Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO.

slovakia

left justify in out

"Najväčšou výzvou je dostupnosť kvalitných zamestnancov. Tiež hospodárenie, čo je veľmi komplexná téma. Často počuť to, že štátne nemocnice sa zadlžujú, ale toto tvrdenie veľmi zľahčuje situáciu, v ktorej sa nachádzajú koncoví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti," tvrdí riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

 

img

 

Potrebu kvalitných zamestnancov zdôrazňuje aj riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca, 1. súkromná nemocnica Ján Slávik. "Musíme byť schopní postarať sa dostatočne kvalitne o každého pacienta. Táto starostlivosť nemá byť len na papieri, ale pacient ju musí vnímať," hovorí.

 

img

 

Dobrých lekárov a ďalšieho zdravotníckeho personálu je podľa neho v nemocniciach na Slovensku dosť a pracujú niekedy aj nad rámec svojich možností. Toto súvisí aj s financiami. "Keď nemáme dostatok peňazí na to, aby sme ocenili prácu zamestnancov, budúcnosť je neistá," varuje. Nemocnice podľa Slávika zápasia s nedostatkami, ktoré vznikli v minulosti a doteraz sa nevyriešili, a chýbajú im peniaze na ďalší rozvoj.

 

img

 

Lapuníková aj Slávik ako výzvu označujú tiež postoj pacientov, ktorí si uvedomujú, aké majú práva, ale zabúdajú na to, že ak neplnia odporúčania lekárov, ich zdravotný stav sa nezlepší.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona