Podľa Obamu kríza v Grécku USA neohrozuje, Merkelová nové rokovania vylúčila

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 08:36 • 2 min
Podľa Obamu kríza v Grécku USA neohrozuje, Merkelová nové rokovania vylúčila

WASHINGTON - Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu terajšia kríza v Grécku nepredstavuje veľmi veľkú hrozbu pre USA, ale americkí predstavitelia situáciu monitorujú. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Obama na tlačovej konferencii skonštatoval, že z laického pohľadu bežného Američana nie je dôvod sa veľmi znepokojovať, keďže kríza v Grécku by nemala spôsobiť veľký šok americkému finančnému systému, aj keď pre obyvateľov zadlženej krajiny je veľmi bolestivá. A môže mať negatívny vplyv na rast európskych ekonomík.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým vylúčila nové rokovania s Gréckom do nedeľného (5.7.) referenda, v ktorom majú grécki voliči rozhodnúť o požiadavkách veriteľov. Jej slová tak nedávajú žiadnu nádej na dohodu s Aténami ešte pred vypršaním termínu splátky z dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý musí Grécko uhradiť dnes do polnoci SELČ.

 

Atény pritom na poslednú chvíľu poslali veriteľom návrh na predĺženie záchranného programu, ktorý tiež končí dnes o polnoci. Žiadajú v ňom o reštrukturalizáciu dlhu a o pôžičku z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) na pokrytie svojich potrieb na nasledujúce dva roky.

 

Predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem preto zvolal dnes na 19. hodinu SELČ telefonickú konferenciu ministrov, na ktorej budú diskutovať o nových návrhoch gréckej vlády.

Vláda v Aténach však svoj nový návrh veriteľom poslala až dnes popoludní a tí ho momentálne skúmajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies