Podľa nového Atlasu komunít žije na Slovensku viac ako 400-tisíc Rómov

NETKY.SK • 25 September 2013, 10:45 • 2 min
Podľa nového Atlasu komunít žije na Slovensku viac ako 400-tisíc Rómov

BRATISLAVA - Na Slovensku žije viac ako 400-tisíc Rómov, takmer polovica z nich býva rozptýlene medzi majoritou. S týmito výsledkami prišiel očakávaný Atlas rómskych komunít, na ktorom pracovalo Regionálne centrum Rozvojového programu OSN pre Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov v Bratislave (UNDP), Združenie miest a obcí Slovenska, Prešovská univerzita v Prešove a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

slovakia

left justify in out

Výsledky atlasu rómskych komunít hovoria o približne 402 840 Rómoch. Podľa údajov štatistického úradu na Slovensku k 31. decembru 2011 žilo 5 404 322 obyvateľov. Rómovia tak u nás tvoria 7,45 percenta obyvateľov. Z nich 187 285 býva v rozptyle medzi majoritou, čo predstavuje 46,5 percenta všetkých Rómov na Slovensku. Vo vnútri obce žije takmer 52-tisíc Rómov. V urbanistických koncentráciách na okraji obce býva takmer 96-tisíc Rómov. V segregovaných koncentráciách mimo obce žije 68 540 Rómov. Priemerná vzdialenosť segregovanej komunity je približne 900 metrov od obce, vypočítali autori atlasu. 

Najviac Rómov žije v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Tu žije z celkového počtu príslušníkov tejto menšiny presná štvrtina. V Košickom kraji žije 24 percent všetkých Rómov u nás. Najmenej, dve percentá všetkých Rómov vykazuje Žilinský kraj. Celkovo 153 obcí neeviduje žiadnych Rómov. 

Úrad splnomocnenca na svojej internetovej stránke píše, že na základe údajov z atlasu identifikoval najviac znevýhodnené obce a lokality. Teraz do nich môžu byť podľa úradu cielene nasmerované "rozvojové intervencie". Kompletné analýzy údajov z mapovania rómskych komunít predstavia verejnosti jeho tvorcovia vo štvrtom štvrťroku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona