Podľa Nižňanského sa vláda snaží obmedzovať demokraciu samospráv

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 15:32 • 2 min
Podľa Nižňanského sa vláda snaží obmedzovať demokraciu samospráv

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico na piatkovom zjazde odborového zväzu KOVO v Piešťanoch vyhlásil, že vláda otvorí verejnú diskusiu o počte vyšších územných celkov a o zastúpení štátu v nich. Podľa bývalého splnomocnenca vlády pre reformu verejnej správy a neskôr pre decentralizáciu Viktora Nižňanského je smutné, že sme na konštatovanie o počte samosprávnych krajov museli čakať dvanásť rokov. Nižňanský už horšie vníma, že Fico chce meniť aj postavenie štátu voči krajom.

slovakia

left justify in out

Potrebu meniť počet VÚC komentuje Nižňanský slovami, "že občania samosprávu v hraniciach administratívnych krajov odmietnu, sme hovorili už v roku 2001, keď hlasovali SDĽ a SOP proti obnoveniu existencie Spiša, Šariša, Zemplína". Poslanci v tom roku odmietli návrat k prirodzeným regiónom, s ktorými majú ľudia "stáročia niečo spoločné a niečo k nim cítia," vysvetľuje Nižňanský. 

Za premiérovým výrokom o zastúpení štátu v krajoch vidí niekdajší splnomocnenec snahu o získanie vplyvu vlády a ministerstiev v orgánoch samosprávy, ktorá môže viesť až k zrušeniu oddeleného modelu verejnej správy. Ten sa zaviedol hneď po roku 1990 a "bol reakciou na neschopnosť centrálnej vlády cestou národných výborov riešiť problémy", píše v reakcii pre agentúru SITA Nižňanský. Dôkazom podľa neho bolo postavenie Slovenska po páde železnej opony a obrovské modernizačné dlhy, ktoré postupne obce, mestá a VÚC odstraňujú. Signál, ktorý v piatok vyslal premiér, podľa Nižňanského naznačuje aj snahu obmedziť samosprávnu demokraciu. "Inými slovami snahu o centralizáciu moci v rukách vládnucich strán, na čo Slovensko už často doplatilo." 

S tézou posilňovania moci štátu v orgánoch samosprávy Nižňanský nesúhlasí. Podľa neho je práveže potrebné minimalizovať vplyv štátnej správy na činnosť volených predstaviteľov obcí a vyšších územných celkov. "A ak niektoré úlohy nedokáže efektívne riešiť územná samospráva, nech ich rieši štátna správa, preto však netreba, aby mal štát zastúpenie v orgánoch samosprávy," vysvetľuje. O budúcnosti vyšších územných celkov je potrebné viesť diskusiu v rámci celého modelu usporiadania verejnej správy, dodáva Nižňanský, ktorý pre neschválenie župného variantu v roku 2001 odstúpil z funkcie splnomocnenca. Súčasne s diskusiou o úlohách a počte krajov treba podľa neho viesť diskusiu o spájaní obcí, o väzbe v usporiadaní územnej štátnej správy a územnej samosprávy, o rozdelení kompetencií, o úprave finančného vyrovnávania, o posilňovaní vlastných príjmov samosprávy, je treba viesť diskusiu o voľbách do NR SR a do vyšších územných celkov, uzatvára bývalý splnomocnenec. 

Ako Fico v piatok vyhlásil, slovenská verejnosť sa s terajším modelom vyšších územných celkov nezžila. Treba podľa neho rešpektovať, že sú vyhlásené krajské voľby, ale hneď po zvolení krajských predsedov a poslancov bude potrebné otvoriť verejnú diskusiu o ich budúcnosti. ,,Minimálny plán by mal byť tri vyššie územné celky, pretože to je cesta, ktorá bude akceptovaná aj verejnosťou. Musíme hovoriť aj o tom, že štát musí mať v týchto orgánoch zastúpenie,“ povedal. Vláda sa podľa neho mala problematikou vyšších územných celkov zaoberať hneď po svojom nástupe a dnes už mohla mať pripravenú ich novú štruktúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies