Podľa Nesrovnala je situácia v DPB stabilná, na štrajk dôvod nevidí

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 19:23 • 2 min
Podľa Nesrovnala je situácia v DPB stabilná, na štrajk dôvod nevidí

BRATISLAVA – Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal považuje situáciu v Dopravnom podniku Bratislava (DPB) za stabilnú. Generálnemu riaditeľovi DPB Ľubomírovi Belfimu nariadil, aby v podniku neprepúšťali a neznižovali mzdy. Na štrajk zamestnancov DPB dôvod nevidí.

slovakia

left justify in out

Primátor tým reagoval na dnešné vyhlásenia predsedov troch odborových združení pôsobiacich pri DPB, podľa ktorých navrhovaný rozpočet Bratislavy môže negatívne zasiahnuť verejnú dopravu v meste. "Mesto si splní všetky záväzky, ktoré voči DPB má a bude mať, na základe zmluvy o výkonoch," skonštatoval Nesrovnal, ktorý chce v dopravnom podniku zrealizovať manažérsku kontrolu. Tá má preukázať, kam peniaze, ktoré Bratislava DPB platí, presne smerujú. Samotné financovanie podniku podľa primátora beží normálne. "Za tri mesiace tohto roku dostal 18 miliónov eur," uviedol. Taktiež tvrdí, že DPB dostáva viac peňazí ako minulý rok, a to zhruba o viac než päť miliónov eur.

 

Odborári ale s argumentom o navýšení peňazí pre dopravný podnik na svojej dnešnej tlačovej konferencii nesúhlasili. Podľa nich si bratislavský primátor mieša kapitálové výdavky s bežnými. Upozornili, že na bežné výdavky, prevádzkové potreby, je v rozpočte mesta navrhovaných o 3,5 milióna eur menej ako v roku 2014.

 

Vedenie mesta však podľa nich požaduje zachovanie rovnakého objemu výkonov, približne 45 miliónov vozokilometrov ako v predchádzajúcom roku. Odborári avizujú, že takáto situácia môže mať za následok zníženie miezd zamestnancov, ich prepúšťanie a ohrozenie pravidelnej údržby dopravných prostriedkov MHD. Rovnako aj pokles sociálnych istôt zamestnancov DPB, čo môže podľa nich vyústiť až do štrajku.

 

Odborári sa preto obrátili na všetky poslanecké kluby v meste, aby dotáciu pre DPB na bežný transfer na prevádzkové potreby navýšili minimálne o 3,5 milióna eur. Zároveň požiadali starostov bratislavských mestských častí, aby toto zvýšenie odporučili na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva 9. apríla, na ktorom sa budú poslanci návrhom rozpočtu zaoberať.

 

Od vyhlásenia troch predsedov odborových združení sa dnes popoludní dištancoval Výbor odborov Autošofér v DPB, ktorý ich aktivitu považuje za spolitizovanú. Naopak, vyjadril súhlas s primátorom Nesrovnalom a podporujú ho v kontrole dodávateľských zmlúv v DPB. "Aby sa preukázalo, či nedochádzalo k úniku finančných prostriedkov určených na dopravu pre subdodávateľov," uviedol pre TASR Výbor odborov Autošofér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona