Podľa najnovšej štúdie nebol kráľ Richard III. hrbáč

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 14:35 • 2 min
Podľa najnovšej štúdie nebol kráľ Richard III. hrbáč

LONDÝN - Anglický kráľ Richard III. - známy z rovnomennej hry Williama Shakespeara - nebol podľa najnovšej analýzy jeho telesných pozostatkov hrbáč. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kostru panovníka z 15. storočia objavili archeológovia v pozostatkoch stredovekého kostola pod moderným parkoviskom v strednom Anglicku. Vedci jeho kostru naskenovali a vytvorili repliky všetkých kostí. Následne zrekonštruovali jeho chrbticu. Výskumníci povedali, že Richard III. trpel skoliózou, ale mal ďaleko do Shakesperovho opisu. Slávny dramatik o ňom napísal, že bol "hrbatá ropucha" s uschnutou pažou.

 

"Richard III. mal veľmi rozmliaždenú chrbticu, ale nebolo by to tak viditeľné," povedal Piers Mitchell z univerzity v britskom Cambridge. Neslávne známy panovník mal podľa jeho slov chrbticu vykrivenú skôr do strany než dopredu.

 

"Kým by ste nestáli k nemu dosť blízko, je nepravdepodobné, že by ste si na ňom všimli niečo nezvyčajné," dodal Mitchell.

 

Vedec doplnil, že kráľova hlava a krk boli priame, ale jeho pravé rameno bolo vyššie ako ľavé a horná polovica jeho tela bola v pomere ku končatinám krátka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies