Podľa najčítanejšieho nemeckého denníka Bild: Európa pochopila, teraz treba už iba konať

NETKY.SK • 17 September 2016, 18:36 • 2 min
Podľa najčítanejšieho nemeckého denníka Bild: Európa pochopila, teraz treba už iba konať

BERLÍN/FRANKFURT NAD MOHANOM/MNÍCHOV - Premiéri členských krajín Európskej únie "konečne" pochopili, že ich prejavy o Únii nebudú mať priveľkú hodnotu, "ak neskončí teror a nekontrolované prisťahovalectvo posunie voličov na pravý okraj politického spektra.

slovakia

left justify in out

V komentári k neformálnemu summitu, ktorého dejiskom bola v piatok Bratislava, to napísal najčítanejší nemecký denník Bild.


Aj Angela Merkelová už podľa periodika pochopila, že snaha vnútiť záväzné kvóty na prerozdeľovanie utečencov v rámci Únie iným krajinám vyvoláva iba odpor a obranu. Preto privítala návrh krajín Vyšehradskej štvorky o flexibilnej solidarite ako základ pre ďalší dialóg a posúdenie možností i vôle jednotlivých krajín prispieť nielen individuálne, ale v rámci spoločenstva k ochrane hraníc a rozvojovej pomoci, konštatovalo periodikum.
"Európa pochopila, teraz treba už iba konať," napísal denník Bild.


Mienkotvorné noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v komentári akcentovali, že po referende, v ktorom sa Briti rozhodli pre odchod z Únie, sa teraz začína nová etapa. Európania by v nej mali dať jasne najavo, čo pre nich znamená EÚ, zomknutie a spolupráca. Na to je potrebná rozvážna analýza a následne realizácia programu, avšak "pre Boha nezačnite diskusiu o inštitucionálnej štruktúre EÚ".


Namiesto "akademickej diskusie" pripravili európski lídri na summite v Bratislave "pragmatickú cestovnú mapu", napísal iný nemecký denník Der Tagesspiegel a dodal, že tento prostredníctvom ochrany vonkajších hraníc ponúka východoeurópskym krajinám možnosť na aktívnu účasť a šancu, aby zabudli na svoje nedostatky v oblasti prijímania utečencov. Relatívna zhoda názorov panovala však na vrcholnej schôdzke podľa názoru tohto periodika iba preto, že počet utečencov výrazne poklesol a ak by sa to zmenilo, potom sa môže opäť vyostriť konflikt s krajinami, ktoré odmietajú prijať migrantov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies