Podľa Naftogazu holandský súd schválil zmrazenie aktív Gazpromu

NETKY.SK • 5 Jún 2018, 17:51 • 2 min
Podľa Naftogazu holandský súd schválil zmrazenie aktív Gazpromu

KYJEV - Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz v utorok oznámila, že holandský súd schválil jej žiadosť o zmrazenie holandských aktív ruského plynárenského koncernu Gazprom.

slovakia

left justify in out

Dôvodom žiadosti ukrajinskej firmy je docieliť naplnenie verdiktu Medzinárodného arbitrážneho súdu v Štokholme zo začiatku roka, ktorý stanovil, že Gazprom má vyplatiť Naftogazu viac než 2 miliardy USD.

 

Februárové rozhodnutie štokholmského arbitrážneho súdu malo dať bodku za sporom medzi Naftogazom a Gazpromom v otázke dodávok plynu. Podľa Naftogazu ale ruská spoločnosť sa verdiktu súdu nepodriadila. Verdikt stanovil, že Gazprom má okrem iného ukrajinskej firme vyplatiť takmer 2,6 miliardy USD (2,23 miliardy eur).

 

Ruský koncern uviedol, že s týmto rozhodnutím nesúhlasí a voči nemu sa odvolá. Urobil tak v apríli, pričom na výsledok sa zatiaľ čaká.

 

Naftogaz medzitým oznámil, že sa obráti na súdy, aby skonfiškovali aktíva Gazpromu v Európe, tieto aktivity sa však nijako nedotknú tranzitu ruského plynu do Európskej únie cez ukrajinské územie. Minulý týždeň ukrajinská firma uviedla, že okrem Holandska sa obrátila aj na švajčiarske súdy, aby pomohli v plnení verdiktu súdu v Štokholme. Ako dodala, švajčiarske úrady v súvislosti s aktívami Gazpromu už prijali opatrenia.

 

(1 EUR = 1,1675 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies