Podľa MPSVR má minimálna mzda rásť aj pre pozitívny vývoj ekonomiky

NETKY.SK • 7 August 2018, 06:00 • 2 min
Podľa MPSVR má minimálna mzda rásť aj pre pozitívny vývoj ekonomiky

BRATISLAVA - Ministerstvo práce navrhuje v budúcom roku zvýšenie minimálnej mzdy o 40 eur na 520 eur. Podľa rezortu pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) to prispeje k rastu životnej úrovne ľudí, a taktiež chce vláda docieliť, aby bolo výhodnejšie pracovať, ako poberať sociálne dávky.

slovakia

left justify in out

Rezort práce už zaslal návrh na zvýšenie minimálneho zárobku sociálnym partnerom. "Vyšší nárast sumy minimálnej mzdy na rok 2019 je opodstatnený najmä vzhľadom na pozitívny vývoj makroekonomických ukazovateľov, ktorý sa očakáva aj v nasledujúcom období. Takéto zvyšovanie navyše zohľadňuje aj rast produktivity práce a priemernej mzdy v SR, preto môže mať skôr pozitívny, nie negatívny vplyv na zamestnanosť, čo dokazujú všetky trendy vývoja na trhu práce od roku 2013," uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.

 

Zvyšovanie minimálnej mzdy podľa rezortu prispieva aj k ekonomickému rastu krajiny. "V prognózach i Národná banka Slovenska konštatuje, že rast disponibilného príjmu podporuje zvyšovanie dynamiky spotreby, pričom v posledných rokoch domácnosti konečne viditeľne zvýšili svoju spotrebu a prispeli k rastu hrubého domáceho produktu (HDP)," doplnil Stuška.

 

Podľa ministerstva to znamená, že ak budú ľudia zarábať viac, stúpne napr. dopyt po miestnych službách a tovaroch, čo významne stabilizuje zamestnanosť. "Navyše, bez väčšej kúpyschopnosti domácností, od ktorej závisí dopyt po základných produktoch, službách a remeslách, môžu mať logicky zároveň problém prežiť aj mnohí živnostníci, či drobné firmy na Slovensku," tvrdí Stuška.

 

Návrhom rezortu práce sa bude 20. augusta zaoberať tripartita. Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov sa totiž ani tento rok na výške minimálnej mzdy nedohodli. Naopak, zamestnávatelia volajú po ustanovení vzorca, na základe ktorého by sa minimálna mzda každoročne zvyšovala, odborári idú však tlačiť ešte na výraznejšie zvýšenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies