Podľa Moodys zostanú ceny ropy nízke dlhší čas

NETKY.SK • 23 August 2016, 11:16 • 2 min
Podľa Moodys zostanú ceny ropy nízke dlhší čas

NEW YORK - Napriek perspektíve trochu vyšších cien ropy v najbližšom období zostanú profily úverovej spoľahlivosti štátov združených v Rade pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) naďalej pod tlakom.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo svojej správe medzinárodná agentúra Moody's, ktorá predpokladá, že ceny ropy zo strednodobého hľadiska zostanú nízke a budú sa pohybovať v pásme 40 až 60 USD za barel. "Hoci sme smerom nahor revidovali odhady ceny ropy v najbližšom období, naše strednodobé očakávanie, že cena ropy bude dlhšie obdobie nižšia, sa nemení," konštatoval Steffen Dyck z agentúry Moody's.

 

V najbližšom období podľa Moody's vyššie ceny ropy uľahčia situáciu členov Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu a ich fiškálne schodky a deficity bežných účtov budú nižšie, ako agentúra pôvodne očakávala. Z krátkodobého hľadiska budú vyššie ceny ropy prospešné predovšetkým pre Kuvajt, Katar a Omán, keďže tieto krajiny sú v oblasti vládnych príjmov viac závislé od ropy.

 

Moody's prognózuje, že za rok 2016 bude deficit verejných financií Kuvajtu vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Deficit Kataru odhaduje na úrovni 5,5 % HDP a deficit Ománu vo výške 15,1 % HDP. Agentúra však zároveň upozorňuje, že krátkodobé zlepšenie cien ropy by mohlo spomaliť tempo reforiem v niektorých krajinách GCC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies