Podľa MMF je oživenie ekonomiky pre eurozónu nevyhnutné

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 07:15 • 2 min
Podľa MMF je oživenie ekonomiky pre eurozónu nevyhnutné

WASHINGTON - Eurozóna musí prijať koordinované opatrenia na oživenie hospodárskeho rastu. Píše sa to v kritickom stanovisku Medzinárodného menového fondu (MMF) k stavu ekonomiky v spoločnej menovej únii, zverejnenom v pondelok.

slovakia

left justify in out

"Rast je naďalej slabý a nezamestnanosť je na rekordných maximách. Veľmi dôležité sú preto spoločné opatrenia na ozdravenie finančného sektora a pokročenie v prípravách bankovej únie," píše sa v neobvykle kritickej pravidelnej správe o stave ekonomiky eurozóny z dielne MMF. "Nevyhnutné je oživenie rastu a zlepšenie stavu na trhu práce, a to si bude vyžadovať kroky na viacerých frontoch. Rozdrobený prístup naopak môže ešte viac podkopať dôveru a opäť zvýšiť zraniteľnosť menovej únie," varuje ďalej MMF. 

Hrozbu pre prežitie spoločnej meny, ktorá bola viditeľná pred 12 mesiacmi, zahnali kroky Európskej centrálnej banky, ktorá vyhlásila, že na stabilizáciu trhov s dlhopismi je pripravená aj priamo zakročiť, píše sa tiež vo vyhlásení MMF. Fond však tento pokrok hodnotí ako nedostatočný na to, aby sa dalo hovoriť o konci krízy. Lídrov eurozóny vyzýva, aby sa sústredili na urgentne potrebný boj s rekordnou nezamestnanosťou, ktorá ohrozuje ekonomickú aj politickú budúcnosť celého regiónu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies